Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 september 2017

Björn Folkesson: Hu, vilket tröskväder

Det riktigt jobbiga tröskvädret kommer att kosta i torkning, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruxpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruxpert och lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

Raps. Det är säkert fler än jag som har lagrat in rapsen i spekulativt syfte. I torsdags fick vi som gjort detta en liten puff uppåt. Det började med att oljan steg till över 50 dollar per fat ungefär, samtidigt blev det känt att Kina köper en ny storpost av bönor från USA och därtill rapporteras om torka på fälten som Brasilien nu ska så med sojabönor.

På Matifbörsen steg leveranserna för maj 2018 med hela 2,75 euro per ton. Allt som allt har inte rapsen drabbats lika hårt av prisraset som vetet gjort. Sveriges bönder tycks ha det helt klart för sig och har visat det i handling också – det blir mycket rapssådd i det svenska landskapet. Hur den kommer att utvecklas vet ingen.

Jag misstänker att rätt mycket är aningen sent sått och med både bättre och sämre etableringar. Vi har heller inget påtagligt temperaturöverskott, så den växer sakta på många åkrar. Rapssåddens storlek bedöms efter sålt utsäde och just den informationen ligger till grund för antagandet om stor sådd areal. Böndernas marknadsbedömningar är det i varje fall inget fel på.

Foder. Jag får ett och annat telefonsamtal om foderbeslut och de som har lite tur har haft kontrakt som löper ut nu och då ska nytt avtal tecknas. Jag har rekommenderat långa avtal i det här läget.

Foderpriset vilar nu på en jättestor rysk spannmålsskörd och det ser skapligt ut gällande soja och raps också. Det här kommer troligen inte att bestå och sojauppgången i torsdags visar på hur dyrt det vara att vara för snål som foderköpare.

Det kom information från Brasilien om torka nu i sådden, samtidigt som Kina köpte ett stort lass bönor i USA. I fredagsmorse hörde vi dessutom om Nordkoreas nya missil som gick över Japan, vilket fick guldet att stiga.

Mjölk. Det tycks vara en stabilisering på gång, då nya kursrekord saknas. Först av alla att öka mjölkproduktionen nu när smöret dragit upp marknaden är de amerikanska bönderna. Det finns goda skäl att vara uppmärksam på om EU och Oceanien går samma väg. Att produktionen kommer att stiga anar väl de flesta, men hur ser konsumtionsmönstret ut kommande år? Efterfrågan på fetter är ju motorn i rallyt och skulle ett nytt kostmode uppstå så finns här en viss sårbarhet. Men det tycks vara långt till dess.

Valuta. Nu börjar det se säkert ut att massor av bönder har missat valutatåget. Vi var erbjudna ett fint värde på över 9,70 kronor som sedan föll till dagens 9,50 kronor. Nu ska EU-stöden snart spikas och det ser inte som att vi får igen vad vi missat på de veckor som återstår. Stora spannmålsodlare har kanske förlorat ännu mer på eurouppgången gentemot US-dollarn som sänkt vår konkurrenskraft vid affärer med tredje land.

Det värsta av allt är nog annars det riktigt jobbiga tröskvädret som kommer att kosta svindlande belopp i torkning – om det nu kommer ifrån fälten alls… Vi som är färdigtröskade lider med er andra, nästa gång är det vår tur.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen