Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 19 juni 2018

Björn Folkesson: Kina slår mot USA:s stolta majs- och sojabönder

Stoltare bönder än de amerikanska majs- och sojabönderna finns knappt. Det vet Kina och höjer därför tullen på denna nödvändiga gröda, och hoppas på Brasilien som alternativ leverantör. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

Politik. Donald Trumps vallöfte om högre självförsörjningsgrad på stål och aluminium kallas handelskrig och nu får det tydliga effekter genom att motståndaren i Peking slår tillbaka där den bedömer Trump som svagast.

Kina väljer ut den amerikanska mellanvästern och dess människor, för det var ju bland annat där som Trump hämtade massor av röster. I mellanvästern odlas det huvudsakligen mängder av sojabönor och den grödan är ju världens viktigaste proteinkälla, så den har ett visst symbolvärde för amerikansk styrka vad gäller försörjning av människor och djur.

”Sojapriset har rasat”

Stoltare bönder än de amerikanska majs- och sojabönderna lär väl inte finnas på denna jord? Det här vet Kina och just därför höjer man tullen på denna nödvändiga gröda och hoppas på Brasilien som alternativ leverantör. Allt för att de amerikanska bönderna skall vända sig från Donald Trump.

Sojapriset har nu rasat till under 9 dollar per bushel och är det lägsta sedan 2016. Det blir en gåva till djurbönderna i EU som nu får goda chanser att säkra hem stora mängder billigt proteinfoder, som inget annat kan konkurrera med.

”Ytterligare pristryck”

När det dessutom kommer goda regn i USA blir det ytterligare pristryck nedåt. Det här kommer mycket välkommet just nu och här i Sverige där kostnader för bland annat halm kommer att stiga på grund av vår egen torka.

Vete. Handelsbråket mellan USA och Kina spiller över på vetet också, och när euron inte faller ytterligare mot dollarn så sjunker vetet – och inte så lite heller. Sedan toppen har Matif gått ned med cirka 14 euro per ton vad gäller frontkontraktet och på det hjälper inte vår egen torka.

Det ska dock sägas att EU:s senaste skattning av kommande skörd är en sänkning från 6,2 ton per hektar till 5,7 ton per hektar, men om detta tog köparna ingen notis. Vad priset blir till svenska odlare avgörs inte bara av aktuell börskurs, utan också av de lokala följderna av torkan.

Här är det lätt att ge Lantmännen en eloge som genom sin utbyggda prisinformation som gör det ganska enkelt att se vad den odlade grödan är värd för dagen. Jag tror varken Danish Agro, Svenska Foder eller någon annan köpare har så bra info om marknaden som vad Lantmännen erbjuder med sin informationsplattform och tillika LM²-tjänst.

Mjölk. Det har nu varit stora vinsthemtagningar på Eurexbörsens smörkontrakt och det är ett ganska dåligt tecken inför nästa Fonterra-auktion. Kommer nu mjölkproteinet att beröras av Kinas nya och dyrare sojaprotein? Inte gott att förutse, men däremot har EU:s mjölkbönder en definitiv produktionsfördel av att sojafodret sjunker. Det kan förstås stimulera till fortsatt optimism i produktionen.

Slutligen önskar jag er alla en glad midsommar! Mycket talar för att vi reder ut den här torkkrisen också …

FLER AV BJÖRN FOLKESSONS KRÖNIKOR: ”Risk för låg hektarskörd om inte regnet kommer””Det ser hyfsat ut för våra kor och odlingar”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen