Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 6 mars 2018

Björn Folkesson: ”Kommer Arlas mjölkpris att visa sämre följsamhet?”

”Vi är många som tycker att Arla sänkte avräkningspriset på mjölk väl mycket senast. Klart är att Friesland Campina inte har sänkt lika mycket som Arla-koncernen och vi ställer oss förstås frågan varför?” Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Macro. Trumps tullar tilldrar sig ett stort intresse, och nog för att stål och aluminium kan vara viktigt för dessa branscher men än mer spekuleras det i vilka motåtgärder som kan tänkas komma. Frågan för oss bönder blir då om EU kommer att tullbelägga de amerikanska jordbruksvarorna?

Vi vet förstås inget om detta, men redan nu spekuleras det vilt om den saken. EU importerar massor av amerikansk majs och den är inte tullfri, så frågan är snarast hur många fler tullar som ska appliceras i framtiden? Det ska bli verkligt intressant att se om Kina kommer att försvåra amerikansk sojaimport. Kinas stora befolkning har inte en chans att bli försörjda med protein från hemmaplan.

Nu är alltså budskapen dubbla med frihandel gentemot Kanada och Sydamerika och eventuellt handelskrig med just USA. Det här blir något att följa.

Sojamjöl. Det är väl fortfarande den svåra torkan i Argentina som håller sojan uppe, även om viss mindre korrigering nedåt har uppdagat sig de senaste dagarna. Som foderkund är det bara att höja beredskapen för kostnadsökning och det kommer förstås lite ovälkommet nu när Arla sänkt mjölkpriset så här mycket.

Vete. Här har det varit riktigt roligt för oss odlare under veckan som varit. Chicago Board of Trade gick över 5 dollar per bushel och det har inte hänt sedan den amerikanska torkan 2017. Vår Matifbörs har hängt med och landade ett vetepris på ny skörd om 170 euro per ton och det har vi heller inte sett sedan augusti förra året.

EU kämpar med sent vårbruk och mycket vete står under vatten, så det är redan tveksamt om inte rekordchansen är borta. Här hemma ligger stora arealer fortfarande under snö så någon tidig start på växtåret lär vi inte få här heller. Vad som tycks klart är att bottenpriset är förbi och kanske kan vi få se ett uthärdligt vetepris under lång tid framöver.

Smör. Nu handlas aprilsmöret på Eurexbörsen. Där har skett en korrigering nedåt och det var väl inte annat att vänta efter så fina uppgångar som vi sett de senaste veckorna.

Viktigare är förstås att se hur nästa Fonterraauktion kommer att gå. Är det kanske också så att Arlas mjölkpris kommer att visa sämre följsamhet mot Fonterra än vad som tidigare varit fallet? Vi är många som tycker att Arla sänkte avräkningspriset på mjölk väl mycket nu senast. Vi får se, men klart är att Friesland Campina inte har sänkt lika mycket som Arla och vi undrar förstås varför?

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Låg inflation ger utmärkt säljläge för passiva bönder”LÄS OCKSÅ: Ilska från amerikanska lantbruket efter Trumps tullbesked

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen