Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 29 augusti 2017

Björn Folkesson: ”Köp tidigt för vinst i vete”

Veteodlarnas hopp står till att aktörer inser hur underbetald spannmålen är, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

Vete. Internationella spannmålsrådet kom med sin månatliga rapport och för den som önskar ett stigande vetepris inom den närmaste tiden var det ingen upplyftande läsning. Saken är den att utförseln från Svarta havsländerna kommer att bli betydande och när ovan nämnda råd räknar fram produktion, konsumtion och lager så hamnar just lagret på nytt rekord .

Eller vad sägs om 248 miljoner ton överblivet vete? Den goda skörden i Ryssland, Ukraina och Kazakstan har gott och väl ersatt de torkskador som uppstod i North och South Dakota, samt inte så lite problem i Frankrike heller.

Vi går nu in i period när spekulationsvågor mojnar och de affärer som görs grundar sig mer på fakta än gissningar om framtida skördar. Veteodlarnas hopp står nu till att många aktörer inser hur underbetald spannmålen är och förstås kommer då en del placerare att redan nu köpa på sig vete för att ha till försäljning när nästa års vår och försommartorka kommer.

Den som vill ha vinst i vete måste alltså vara beredd att köpa tidigt och kunna vänta länge på vinsten. Foderhandeln kommer också att byta fokus från erkända kunskaper om vete till spekulationer i majs och även soja. För egen del tror jag att fler odlare än någonsin kommer att tveka när det gäller försäljning den närmaste tiden, vägledda av bankmän och andra som anser att vetepriset är i absoluta botten och att fondkapitalet är på språng för att köpa vetekontrakt.

Mjölk. På Eurexbörsen tangerades ett gammalt rekord i smörpris. Samtidigt faller skummjölkspulvret än djupare och det beror väl på att smörproduktionen ger pulver som restvara, i så fall betyder det att vinsten i smöret ska betala en viss del till fallande pulverintäkter.

Att smörkontrakten steg på Eurex kan vara en signal för att priset på fysiskt smör kommer att stiga på nästa Fonterraauktion eller att smöret i alla fall håller ställningarna efter två raka auktioner med sänkt smörpris. Står Arla emot de senaste smörnedgångarna får det anses som ett bevis på att efterfrågan på smör och andra fetter i grunden är stabil. Vi hoppas det!

Gödning. Här har vi ett trendbrott när N 27 stiger. Det har inte hänt på flera månader. Den här uppgången kommer fastän vetepriset har fallit och då kan man undra om inte många bönder vill ha hem gödning nu när spannmålen är levererad och utrymmen för lagring frigörs? Att spekulera i lägre gödningspris just nu verkar inte vara rätt väg att gå.

Till sist: EU verkar vilja lagstifta om högre jordbrukspriser eftersom handeln tar för stor del av kakan. Vi får väl se hur en sådan lösning ska se ut. Det kommer säker att ta lång tid att etablera en sådan modell. Lycka till med den fortsatta skörden och glöm inte er personliga hälsa!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen