Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 februari 2018

Björn Folkesson: Låg inflation ger utmärkt säljläge för passiva bönder

Inflationen är långt från Riksbankens mål om jämna 2 procent. Det ger utmärkta säljlägen för bönder som så här långt varit passiva på valutamarknaden, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Valuta. En smärre chock levererades av Statistiska Centralbyrån i tisdags då det bjöds på en inflationsrapport för den senaste tiden. Inflationen var nu nere på 1,7 procent, vilket är långt från Riksbankens mål om jämna 2 procent. Det ger utmärkta säljlägen för bönder som så här långt varit passiva på valutamarknaden.

I fredags stängde euron på 10,05 kronor och det är det högsta på väldigt länge. Det här betyder vete och raps upp och dessutom gårdsstöden. Nu blir våren och sommaren spännande eftersom riksbankschefen Stefan Ingves ju nästan har lovat en räntehöjning för att bromsa eventuell inflation. Den höjningen kan nu skjutas på framtiden. Det är främst kläder och skor som sjunkit och dessutom resor. Det hade inte valutaspekulanterna räknat med.

Mjölk. Arla kom med en rejäl sänkning av mjölkpriset för mars. 2,5 eurocent eller i runda tal 25 öre per liter. Det kommer just efter fina uppgångar på Fonterra, så det är bara att inse vilken lång eftersläpning Arla har mot världsmarknadspriset. Arlas löpande prissättning är ju snarast en sorts a-contobetalning, där företagets ledning sätter mjölkpriset så att likviditetsnivån är optimal på gårdsnivå.

Just nu kanske Arla behöver pengarna bättre till något annat än ett högt mjölkpris. Vi har två värdemätare som indikerar framtidens mjölkpris och det är just Fonterra och så smörkurserna på Eurexbörsen. Båda har haft en bra utveckling sedan botten nåddes, så ett framtida högt mjölkpris är redan i korten.

Sojamjöl. Här har det hänt saker! Med torka i Argentina och fortsatt stor konsumtion har sojamjölet tagit ledningen i grödorna. 375 dollar per short ton är det som gäller och här skulle det förvåna om inte foderföretagen kommer att bli tvungna till en foderprishöjning. Det höga mjölpriset kommer väl i och för sig att få konkurrera med rapsmjöl eftersom de två fodervarorna är utbytbara. Att vi har uppgång i både dollar och euro gör ju inte saken bättre för svenska djurproducenter som slutit rörliga foderavtal.

Korn. Här visar sig marknaden från sin bästa sida. Kornet är nu dyrare än fodervete och det visar att kornet inte kan bytas mot vete fullt ut. Inte minst de Nordafrikanska länderna köper gärna foderkorn och det är till stor del exporten till bland annat Saudiarabien som ger det stora volymerna. Detta är något för oss bönder att tänka på vid vårens grödval. Vårvete kanske inte är alldeles självklart?

Så var det ju OS också. Bästa någonsin för Sverige! Vilka ögonblick som vi har fått uppleva och det är till allra största delen damernas förtjänst. Skidskytten Hanna Öbergs sista skott i distansen, som ledde till guldet, var för mig det allra förnämsta ögonblicket, men ni får gärna ha andra!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Grödorna får en släng av sleven”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen