Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 14 augusti 2017

Björn Folkesson: Långsamt glidande smörkurva

Om marknaden gör sitt jobb ökar inte mjölkinvägningen mer än vad efterfrågan tillåter. Det menar råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert.
Björn Folkesson, råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Guld. Hög nivå på amerikansk sysselsättning och irriterat tonläge mellan Nordkorea och Trump har lyft guldvärdet till den högsta nivån på flera månader. Orsaken är att marknaden anar ett stort ekonomiskt bortfall om rädslan för militära aktioner ökar – det skulle i så fall inte gälla guld.

Samtidigt som guldet stigit har Dow Jones fallit markant och det visar väl att den vanliga produktionen inger lågt förtroende i orostider. Nåväl, ingen tror att varken USA eller Nordkorea vill ha igång ett krig. Men risken för felbeslut finns där och om det börjar av ett misstag vet ingen hur det kan gå. Själv tror jag att det är ett bra säljläge i guld nu! Ni ska se att veckan som kommer blir lugn.

Raps. Vår bästa gröda just nu och ni bönder som just har tröskat kan mycket väl sälja skörden spot, det vill säga omedelbar leverans. När, som nu, rapsen betalas 2,3 gånger vetet är ju förstås raspen det som ska säljas och vetet behållas till bättre tider.

Rapsen har följt sojan och palmoljan och de båda råvarorna har klarat sig bättre än vetet. När det gäller raps finns annars ett visst hopp om ytterligare uppgång eftersom den kanadensiska totalskörden väntas stanna på 18 miljoner ton. Det beror främst på stora torkskador.

Vete. Här ser det besvärligt ut på flera sätt. Den senaste rapporten från USDA graderade upp den ryska skörden till 77 miljoner ton och av detta kan åtskilligt gå på export just framför näsan på EU och i första rummet Frankrike. Ett lika tungt vägande skäl är att euron är alldeles före stark gentemot US-dollarn, vilket märks när köparna väljer leverantör.

Smör. Nu ser vi en långsamt glidande kurva i smördiagrammet. Den går nedåt – om än från verkligt hög nivå, men fallet är inte dramatiskt, i alla fall inte än. På senaste Fonterra auktionen föll ju smöret mer på en och samma auktion än vad det gjort på flera månader, så nu får vi se om blivit bönhörda.

Det finns en allmänt förekommande insikt om att mjölkmarknaden behöver en lätt avkylning om nuvarande pris ska kunna bestå. Nu är vi alltså där och om nu marknaden gör sitt jobb ökar inte mjölkinvägningen mer än vad efterfrågan tillåter.

Vad som också hänt alldeles häromdagen är att alla bönder som är medlemmar i Lantmännen numera kan handla på Chicagobörsen! Framgångarna med LM2-kontrakten som möjliggör handel med Matifbörsens raps och vetekontakt har nu utökats med Chicago Board of Trade. Ett utmärkt initiativ. För visst är väl vetemarknaden svängig? Från 180 euro per ton till 163 euro per ton. Från skaplig lönsamhet till mycket svag lönsamhet på bara någon vecka. Det visar på behovet att sprida riskerna.

Så här mitt i skörden: Glöm inte att hålla huvudet kallt! Även om pris, väder eller teknik stressar oss så är alltid långsiktig hälsa värd mest.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen