Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 14 februari 2019

Björn Folkesson: ”Lovat prisuppgång på mjölken”

Prissäkra inte mer än 30 procent av förväntad skörd, råder råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare, skriver krönikor på landlantbruk.se
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare, skriver krönikor på landlantbruk.se FOTO: Ann Lindén

Vete. Nu börjar nya skörden tas i ögnasikte för att använda ett gammalt begrepp. Snön har smält i Ukraina och i södra Ryssland. Rumänien har börjat så och i flera länder förbereds nu utspridning av kväve till höstvetet. I det stora hela så ser bestånden bra ut, men det erkänns att så tidig sådd som i halva februari är tidigt även i ett land som Rumänien.

Alla vet att tidigt vårbruk hör ihop med mycket begränsad markfukt och det finns alltid risk för att torkan kommer tidigt. Frankrike som ju är en exportjätte har uppgraderat höstvetearealen och höstkorn lika så.

Sammantaget är signalerna till köparna att man gott och väl kan ta det lugnt och på Matifbörsen ser vi verkligen abstrakta siffror. En av dagarna i veckan som gick så var spotkontraktet nere på 200 euro-gränsen och frågan är om inte vi kommer att krypa under den nivån också.

Det prisfall som vi har sett gör förstås att förtjänsten i att nu sälja vetefutures kryper nedåt, vilket gör att det börjar bli bråttom att sälja på börsen. Väldigt många bönder som har dryga betalningar för ouppfyllda leveranser vid skörd 2018 lär väl tänka lite extra inför prissäkring av årets skörd när det gäller fysisk vara.

Ett råd jag vill ge är att inte prissäkra mer än 30 procent av förväntad skörd och att komplettera med börskontrakt, vilket ju ger samma pengar. Att vårt vete är så pass dyrt som det ändå är beror till stor del på att dollarn är stark och euron låg. Det lockar köparna till Rouen där mycket av vårt vete lastas ut.

Gödning. Marknaden planar ut och naturligtvis måste den stora mängden gödning var såld nu och ska strax spridas på fälten. Det är ju bara två veckor bort i Sverige också…?

Säljarna måste förstås förstå att efterfrågan avtar när det gäller skörd 2019 och vi borde när som helst se början på prisfallet som ju ska pågå till mitten av juli – om inte rent av en bit in i augusti också. Så brukar det i alla fall vara.

Valuta. Euron var uppe och vände på hela 10,50 SEK, men har nu fallit tillbaka en smula. Det håller vete och raps uppe och därmed foder också. Jag tror att de dåliga prognoserna om Sveriges ekonomi gör att vi kan förvänta oss flera toppar, så under 10,50 sek vill i alla fall inte jag säkra gårdsstöden. En svag svensk krona lär väl också motverka en stor och snabb ränteuppgång så på sätt och vis är valutaläget gynnsamt.

Mjölk. På Eurexbörsen handlas mjölkpulverkontrakten på hög och till och med stigande nivå, allt medan smöret har en svagare utveckling. Jag tror annars att Arlas mjölkpris för mars och april tilldrar sig det stora intresset. Såväl Arla som jag själv har ju halvvägs lovat prisuppgång och det emotses förstås med spänning.

Smörj gödningsspridarna, så hörs vi igen!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Ett ljus i tunneln för prövade mjölkbönder”

Relaterade artiklar

Till toppen