Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 6 november 2017

Björn Folkesson: Mjölktoppen är nådd

Att Arla valde att låta mjölkpriset ligga stilla ytterligare en månad betyder att toppen är nådd, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Raps. Nu säljer vi raps! Tre helt olika faktorer har sammanstrålat i tiden. Euron har stigit till en ny högsta nivå som inte setts till på flera månader. Samtidigt har råoljan gått upp, troligen gynnad av att New York-börsen är på all time high, och slutligen är det frågetecken när det gäller den amerikanska sojaskörden som ännu inte är avslutad.

De tre faktorerna har lyft Matifbörsen från som lägst 366 euro per ton till 381 euro per ton. Omräknat i svenska pengar blev det hos min köpare 3,52 kronor per kilo fritt gård vid leverans i maj. Man kan alltid önska mer, men jag har lärt mig att goda priser har sin topp och fort nog faller det tillbaka igen. Det är i varje fall roligare att sälja på en topp – även om ännu högre toppar kan komma längre fram.

Det kan ju också noteras att rapspriset inte har ett dugg med raps att göra. Inkomsten från rapsodlingen skulle då bli runt 10 000 kr per hektar och det får väl duga ett år som i år när frost och torka och för mycket regn gjort året så besvärligt.

För oss som säljer på eget bevåg blir det förstås intressant att se vad Lantmännens poolpris kommer att vara och vad Swedish Agros slutpris kommer att bli. Det finns ju för övrigt fler köpare som i sinom ska visa sina kort.

Mjölk. Danmark kommer att lansera en ny mjölkmarknad. Meningen är att mejerier ska erbjuda fast pris på flytande mjölk under auktionsliknande former. Säljare ska förstås bönderna vara och det gäller fast kvantitet till överenskommet pris. Det blir inte som Fonterras auktion, där ju förädlad vara auktioneras bort.

Vi får väl se hur stort intresset kommer att vara, men här i krönikan kommer jag att rapportera om utfallet. Målsättningen är att skapa ökad öppenhet omkring mjölkpriset.

Annars valde Arla att låta mjölkpriset ligga stilla ytterligare en månad, vilket tydliggör att toppen är nådd för mjölkprisuppgången och i bästa fall kan mjölkpriset stå still ganska länge.

Valuta. Nytt eurorekord igen: 9,79 kronor. Den amerikanska dollarn går också upp och handlas nu till 8,39 kronor. Man kan undra om inte en ränteuppgång kommer närmare när nu Stockholmsbörsen slår nya rekord och branscher behöver mycket ny personal.

Hur som helst tappar vi svenskar köpkraft på importerade varor och få köpare lär väl välja svenska kronor. Det skulle kunna vara ett fint läge för valutasäkring och då tänker jag på nästa års gårdsstöd, men det kan hända mycket till dess… Vi får vara glada att det stöttar värdet på vete och raps under tiden.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen