Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 november 2018

Björn Folkesson: ”Oroande med fallande smörpris”

Det är oroande att smöret fortsätter att faller från en låg nivå. Marknaden kan ha fel, men en hög beredskap för prisfall är att rekommendera, skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

Majs. Senaste rapporten från det amerikanska jordbruksdepartementet var klart negativ för prisutvecklingen av de stora grödorna. En oväntad orsak till detta var att Kina antas ha ett långt mycket större majslager än vad marknaden hittills har bedömt. Det här gör att osäkerheten på Kinas trovärdighet som informatör har blivit större.

Ovanpå det har vi ju också handelsbråket mellan just Kina och USA. I förra veckan framkom att antingen Kina eller USA håller på mjukna, eller eventuellt båda länderna. Det är det som har drivit upp sojapriset i hopp om förbättrad export. Den amerikanska majsskörden gör heller ingen besviken och därmed är det fortsatt tryck nedåt på våra spannmålspriser också. Frankrike har nu äntligen fått en del regn så höstsådden börjar i varje fall bli skapligt stor.

Foder. Det ovan sagda är förstås goda nyheter för alla djurbönder som redan märker av höga foderkostnader och det kunde alltså ha varit än värre om inte det amerikanska vädret varit så ovanligt gynnsamt. Att prissäkra kraftfoder nu är däremot diskutabelt eftersom att sannolikheten för en väderupprepning visavi den torka vi hade 2018 är klart mindre trolig. Eftersom att vetepriset nu är lika högt som 2012 så är det troligaste att det kommer att falla med en kommande gynnsam vår.

Valuta. Euron forsätter att falla mot såväl dollar som vår krona och därför kan vi räkna med att Matifbörsen kommer att öppna någon euro upp idag. Billigare euro stärker förstås i synnerhet fransk konkurrenskraft. Vår egen krona har nu botten bakom sig, men vi vet sannerligen inte vilka orosmoln Sverige har framför sig och som den lilla nation vi är så skall det mycket till innan stora spelare går in och köper krona.

Gödning. Här blir det värre och värre! Nu står tysk N27 i 241 euro vilket är det högsta på åratal och den drivs av urean som i amerikansk hamn har stigit från 238 USD per 100 short ton till nuvarande pris om 322 dollar per just 100 short ton. Lägg därtill en urstark dollar så kan man undra om inte en farmare i USA överväger att så mera bönor och mindre majs och vete.

Här hemma kan vi väl anta att miljörörelsen är ganska glad åt utvecklingen för nu stiger handelsgödseln utan att mer skatt behöver tillföras. Om det kommer att flytta optimal kvävegiva nedåt återstår att se. Kanske kommer den andra kvävgivan att sjunka om vädret skulle se ogynnsamt ut.

Smör. Ny botten för smörkontraktet som gäller februari. Det är i och för sig inte ovanligt att smör faller efter jul men det är oroande att det fortsätter att falla från en redan låg nivå. Nu handlar ju smörhandel om spekulation och inte fakta så det går fortfarande att hoppas att marknaden har fel, men Arla som läser samma diagram som vi har förstås anledning att hålla hög beredskap för ett kommande prisfall.

Hösten är i varje fall fin och djuren behöver inte tas in än på länge – det sparar halm!

LÄS MER: Folkesson: Klokt att vara beredd på sänkt mjölkpris

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen