Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 31 oktober 2018

Björn Folkesson: ”Osålt vete gör sig bäst just så i väntan på rally”

Ett bra tag framöver handlar vår konkurrenskraft mest om hur euron står sig mot dollarn. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor för landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor för landlantbruk.se. FOTO: Ann Lindén

Vete. När USA fick en exportorder av vete steg optimismen en del. Men så kommer det uppgifter om att den amerikanska majsskörden inte blir någon besvikelse – tvärtom så tycks de tidiga prognoserna vara rätt. En sådan situation spiller över på Matif-börsen och återigen går vi under 200 euro per ton för det närmaste kontraktet.

En balanserande kraft är torkskadorna i Australien där det nu framkommer uppgifter om en så låg skörd som cirka 16 miljoner ton. Det har till och med gått så långt att den australiska staten på flera sätt nu vill hjälpa upp situationen med bland annat ökade bevattningsmöjligheter.

Ett bra tag framöver handlar vår konkurrenskraft mest om hur euron står sig mot dollarn. Osålt vete gör sig nog fortsatt bäst genom att vara just osålt i väntan på ett tillfälligt rally.

Kina. En intressant detalj är att det stora landet nu ska lägga om djurproduktionen mot mera grisar, eftersom att dessa kan tillgodogöra sig majs bättre än kyckling. Fågel kräver soja i större omfattning och den grödan är relativt mycket dyrare för bönderna att köpa.

Kina har ju självt lagt tull på sojan från USA och det fördyrar så klart fodret. Majs lär man köpa i Ukraina och följaktligen siktar man på att skapa protein genom just gris i stället.

Raps. Här är ljuspunkterna få då oljepriset inte är högre än 66 dollar per fat och det finns gott om palmolja på marknaden. Glädjen i rapsen är annars de helt fantastiska bestånden som nu går att se lite varstans i Sverige. Vi som har inlagrad raps tar det väldigt lugnt just nu.

Valuta. Med ökande oro i omvärlden så har kronan fallit och euron är nu värd över 10,40 kronor. Merkels tyska problem på hemmaplan och Italiens orealistiska budget hjälper till att skapa oro.

Donald Trump intensifierar handelskriget mot Kina och så maktskifte i Brasilien dessutom. Allt detta samverkar till att skicka överblivna pengar till den säkra USA-dollarn och det är förstås inte välgörande för vår lilla krona.

Mjölk. Arla varnar för kommande prisfall och det finns inga tecken som tyder på att det skulle vara fel. Terminssmöret planar ut på låg nivå och något större lyft på Fonterra har vi inte sett på evigheter.

Men Arla har varit svårprognostiserade förut så försiktighet är en dygd i det sammanhanget. Mjölkproduktionen gynnas delvis av att USA får hem en allmänt prissänkande jätteskörd, så där hittar vi nu det mest uppmuntrande.

El. Rätt odramatiskt läge på elmarknaden, men en intressant poäng är att kolpriset sjunker på grund av vattenbrist i floderna. Båtarna vågar inte köra och beställarna ligger lågt Tänk så mycket som kan påverka ett pris vilket gör att vi alla hamnar i feldömningar mellan varven.

Ha det bra alla läsare och ät en gås till Mårten!

LÄS MER: Folkesson: ”Uppåt för mjölkpriset, men prisfall väntas efter jul”

Relaterade artiklar

Till toppen