Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 27 augusti 2018

Björn Folkesson: ”Prissättningscirkus på ekomjölken”

Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: Maria Törner/Ann Lindén

Mjölk. Nu spretar det ordentligt på marknaden för mejerivaror. Fonterra föll senast med mer än 3 procent och det nederländska spotpriset är uppe på hela 410 euro.

Priset på teminssmör har inte kunnat hålla sin ganska höga nivå uppe. Det var annars inte så länge sedan som vi var just intill 6 000 euro.

Arla har inte behövt sänka priset på fysisk vara, utan legat stilla trots Fonterra-fallet och smörprisfallet på eurexbörsen. Ovanpå alltihop är det någon sorts prissättningscirkus på den ekologiska mjölken som väl bara de allra mest insatta förstår.

Min tolkning av läget är att Arla och den nederländska spotmarknaden har kunnat höja eller ha stabila priser på mjölk på grund av minskad produktion i närområdet, det vill säga Sverige och Nordtyskland där ju värme och torka varit som värst.

Det har kunnat eliminera det prisfall som annars hade varit högst troligt, med tanke på att Fonterra inte har haft ett plusresultat på cirka två månader.

I fortsättningen har vi nu att fundera på om foderkostnaderna som kommer att stiga bidrar till att hålla nere mjölkproduktionen, eller om höga foderkostnader leder till sparsam utfodring och i så fall fortsatt låg mjölkinvägning.

Vi kan bara hoppas på att marknadens logik fortsätter att fungera så att både foderbrist och mjölkbrist följs åt och i så fall stöttar de båda sektorerna varandra. I slutändan ska det i så fall bli höjda matpriser. Det skulle vara det goda som torkan för med sig, att opinionen svänger från att se miljöproblem som skapar dyra regler till att inse värdet av hög produktion.

Vete. Här tycks partyt vara över för ett bra tag! När den amerikanska rapporten om tillgång och efterfrågan på jordbruksvaror kom föll de tre stora grödorna tillbaka och då främst på grund av föreställningen om en jätteskörd av majs. Kanske blir det den största i historien.

Vetet på Matif-börsen har fallit från en topp på 218 euro per ton till 200 euro per ton, och just nu är det många som har lagrat vete i silor även om skörden varit liten.

Den gamla rädslan för torkan är borta och i stället agerar vi på fakta, för när veteskörden är i det närmaste avslutad kan vi veta hur stora skadorna blev och spekulationernas tid är över. Mitt råd är att ni som har lagrat vete överväger att täcka risken för ett fortsatt prisfall med futures, som stiger i värde då vetet faller.

Valuta. Inte på mången god dag har euron varit så här hög, eller vad säger ni om 10,60 sek?

Övrigt. Vi har ett val framför oss och det lär väl sluta i en svag regering hur man än gör, vilket skulle kunna får kronan att falla ytterligare. Den stora förloraren är ju allmänheten som har mindre pengar att köpa importvaror för. Kommer det här att sätta tryck på Stefan Ingves (chef för Riksbanken, reds anm) att höja räntan i syfte att stödja kronan? Vem vet??

Håll modet uppe. Nästa år har vi gynnsamma regn, eller vad tror ni?

FLER KRÖNIKOR: ”Dags att sälja delar av börsvetet””Prissäkra fodret”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen