Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 februari 2019

Björn Folkesson: ”Prisuppgång på mjölk ligger i korten”

Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se FOTO: Ann Lindén

Mjölk. Förra veckans auktion på Fonterra visade ännu en snygg uppgång. Det var den sjätte raka prisuppgången och utbudet begränsades till strax över 25 000 ton. Fortfarande så reagerar marknaden positivt på det nu försvunna pulverlagret i EU, för det är främst skummjölkspulvret som stiger.

Värdepappershandeln på Eurexbörsen följer i stort sett samma mönster, men det avviker på så vis att smörkontrakten faller. Kan det vara så att pulvertillverkningen leder till en oönskat stor tillgång på smör? De gamla höga smörpriserna finns i varje fall inte kvar. Men under just den period då smörpriserna var höga så föll skummjölkpulvret eftersom det blev en restprodukt vid smörtillverkning.

Nu är alltså ordningen den omvända – i varje fall prismässigt. Arla kunde ju hålla marspriset på mjölk oförändrat och nu ligger en prisuppgång i korten. Det är inte säkert, men hoppas går ju alltid.

Vete. Det djupa prisfallet som vi hade i slutet på förra veckan är nu över beroende på att fonderna går in och köper vete på dippen. Den amerikanska exporten har varit en besvikelse och tiden rinner i väg allt medan vi börjar fundera på ny skörd.

Ryssland har höjt sin prognos till 119 miljoner spannmål, vilket är 8 miljoner ton högre än i fjol. EU:s tjänstemän har -förstås – nödgas man säga, höjt sin prognos för skörd 2019, vilket ju inte är svårt skörden då 2018 blev så torkskadad.

Den franska vårkornarealen är gott och väl halvsådd, allt medan de ryska och ukrainska fälten gödslas för årets skörd. Här i Sverige kommer det säkert ut kväve på stora raps arealer och sedan tar det bara några veckor innan veteodlingarna gödslas.

Marknaden kommer nu att följa förutsättningarna för den nya skörden parallellt med de sista affärerna på den gamla skörden. Saudiarabien ska handla cirka en halv miljon ton rätt snart och vem som då blir säljare kommer att uppmärksammas med engagemang.

Mitt råd angående vetebeslut på nuvarande prisnivå är att vänta och se. Förhoppningsvis är en del sålt innan prisfallet och den vinsten ska nu vara i gott förvar. Kommer fonderna att spekulera upp priset med, säg 10 euro per ton, så kan nya säljchanser uppstå. Ta vara på det, för det är lång tid kvar innan riktig torka sätter in!

Majs. Fodervete har fått en riktigt stor konkurrent och det är just majs. EU importerar rekordmängder i år och nyligen kom rapport om att Indien skall köpa majs av Ukraina.

USA kommer att blanda in majsetanol i bensinen, vilket också drar upp efterfrågan så majsens värdeutveckling kan bli intressantare än på länge. Om inte majsskörden 2019 blir stor nog utgör det en risk för ihållande höga foderpriser – i all synnerhet om brödvetet skulle falla ut knappt, för då går viss del fodervete även till brödtillverkning.

Njut av den tidiga våren och lycka till med gödningen, i år är den dyrare än i fjol. Tänk på det!

LÄS MER: ”Full satsning på vetet 2019”

Relaterade artiklar

Till toppen