Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 november 2017

Björn Folkesson: Rapsen har tagit ledartröjan

Att rapsen skulle ta ledartröjan från mjölken trodde ingen för en månad sedan, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Nöt. Marknaden för nötkött kommenteras sällan i svenska medier, men Facebook är ett undantag. Där nås jag av kommentaren att svensk nötköttskonsumtion har minskat med 5 procent och från annan utsago sägs det att det är foderbrist i Mellansverige.

Båda beskrivningarna kan mycket väl stämma, för det råder slaktkö. Om detta kan vi säkert vara överens. Genast är konspirationsteorier på plats och det antas att kampanjen mot köttätande skulle vara orsaken till konsumtionsnedgången. Kött får dras med stämpeln att inte vara klimatsmart.

Jag vill inte här och nu hävda något bestämt om orsak och verkan, men just slaktkön är allvarlig nog så från och med nu är det säkert klokt av producenterna att ha beredskap för minskade intäkter. Det här är värt att följa, för skulle det vara så att nötköttskonsumtionen minskar så måste också produktionen ned om priset ska bestå och hur går det då med det betade landskapet? Är då ytterligare 5 procent av naturbetesmarkerna under avveckling? Det återstår att se.

Raps. Den grödan blev såld i stora kvantiteter på toppen som föregick USDA:s rapport om tillgång och efterfrågan av jordbruksvaror. Rapporten kom i torsdags och det tog bara några timmar för rapsen att falla.

Rapspriset är väl fortfarande över 380 euro per ton, men vinsthemtagningar och brist på oroligt väder gör att ytterligare prisfall ligger i korten. Åtminstone Lantmännen har haft ovanligt lågt basis, det vill säga det antal ören under börskurs som säljaren erbjuds för affären.

Många bönder har säkert varit i närheten av 20 öre under Matif mot mera brukliga 30 öre. Det är tydligt att svenska foderfabriker vill ha raps. För bönder som har sin raps kvar är troligen inte läget hopplöst heller, för EU:s importbehov är stort och oro i Mellanöstern kan lyfta oljan till nya rekordnivåer.

Mjölk. Nu avlöser den ena domedagsprofetian den andra. Mjölk ska ned, så är det bara. Vi får väl se hur det blir med den saken…

Att senaste auktionen på Fonterra var negativ är ju förstås säkert, men prisfallet var inte jättestort och även Fonterras handlare kan överreagera. Visst är det troligt med ett prisfall om cirka 10 öre, men nu finns ingen avreglering i sikte utan rätt snart kan priset stabiliseras och utbyggnadsplaner kan läggas på is. Så verkan av Fonterras prisfall är i viss mån dubbelt.

Kortsiktigt prisfall är en bra motor för relativt snabb korrigering uppåt igen.

Valuta. Det spås en amerikansk ränteuppgång i december. Det skulle troligen stärka dollarn och se där, genast stiger mejerivarorna en aning och därtill konkurrerar vårt eurovete en aning bättre. Allt är inte hopplöst, men rapsen har tagit ledartröjan från mjölken – det trodde ingen för en månad sedan.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen