Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 4 september 2017

Björn Folkesson: Ryska styrkan växer på vetefronten

”Den ryska styrkan växer och det kommer vi odlare att märka även i fortsättningen”, spår råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vete. Från en riktigt djup botten har vetet på Matifbörsen stigit en aning. En bidragande orsak till detta är att köparländerna inser hur billigt vetet nu är. Efterfrågan stärks med fallande pris.

 Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

Annars handlar vetemarknaden nu om hur stor den ryska skörden verkligen kommer att bli. Det är förstås roligt för de ryska bönderna att bärga en stor skörd, men det för också med sig vissa svårigheter. Fastän den ryska exporten förstås går bra så har den ännu inte överträffat föregående år, vilket ställer stora krav på lagring och transport. Om inte exportflödet går bättre än så här kan det bli åtskilligt kvar att frakta i vinter och då får inte floder och hamnar frysa till.

Den som vill veta vad världsmarknadspriset på vete egentligen är har goda skäl att följa de ryska veteaffärerna. De publiceras med jämna mellanrum och det gäller pris på fysiskt vete och inte pris på terminskontrakt. Affärerna görs upp i US Dollar per metriska ton och oftast är priset fritt levererat och lastat ombord på fartyg i någon av Svarta havets hamnar.

Nyligen var ryska mäklare och Egypten överens om ett så lågt pris som 188 dollar per ton. Omräknat till våra kronor blev det den gången 1,50 kr per kilo. Observera då att odlarpris på respektive gård är långt mycket lägre. Det är mot dessa siffror vi ska jämföra vår konkurrenskraft. Börspriserna ska spegla den här verkligheten, men det stämmer långt ifrån alltid. Det här är väl värt att följa – för den ryska styrkan växer och det kommer vi odlare att märka även i fortsättningen.

FOTO: Ann Lindén

Här hemma lider vi nu av att vi på östra kanten av Sydsverige får regn veckan ut och det är just som de sista hektaren återstår att tröska på många håll.

Valuta. Nu är Nordkorea på gång med nya provsprängningar och det kan kanske höjer tonen i ordkriget mellan USA och just Nordkorea. Det här kan ytterligare sänka dollarn, eftersom osäkerheten blir större och större.

Ett mönster som vi sett är att kronan stärkts på tilltagande, oro vilket annars inte sker så ofta. Det gör utsikterna för bra jordbrukspriser sämre och sämre.

Utblick. Om USA kommer med en riktigt god majsskörd så har spannmålspriserna bara ett stöd och det är tilltagande konsumtion på grund av lågt pris. Vi kan då fundera på om våra egna odlingar av vårkorn på små fält med svag avkastning kommer att stå emot eller om trädan är den stora vinnaren i ett lite längre perspektiv. Jag hoppas inte på det sistnämnda, men man kan aldrig veta.

Raps. StatsCan kom med en rapport nyligen och där kunde marknaden läsa att den kanadensiska oljeväxtskörden blev något mindre än väntat. Det lyfte vår raps några ören och nu gäller det att glädjas åt det lilla – annars finns det nog ingenting alls.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen