Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 14 oktober 2019

Björn Folkesson: Snö och frost i amerikanska mellanvästern – och massor kvar att tröska

Det råder oro kring vädret i mellanvästern i USA. Och skörden ser inte alls lika god ut där som amerikanska jordbruksdepartementet tror. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare på Öland och skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare på Öland och skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: Ann Lindén

WASDE. Oktoberrapporten kom förra veckan och inrymde lite oväntade uppgifter, som att amerikansk skörd av särskilt majs skulle bli större än väntat.

Vetelagret bedömdes stiga till rekordnivå eller 287 miljoner ton. Det finns ett rätt stort vetelager i USA och med ny skörd ovanpå det så räckte inte konsumtionen för att skapa en riktig lagerminskning.

Som en följd av uppgifterna föll Chicagobörsen så att nära nog alla kontrakt blinkade rött. Det var dock inga branta fall och redan i fredags var köparna tillbaka och det lyser gröna siffror i stället.

Saken är den att marknaden ser med stor oro på vad som ska hända med vädret i mellanvästern och de norra slätterna. Det talas om både snö och frost. Det är massor kvar att tröska och från bönderna hörs mest klagomål på låg skörd och inte alls hög – som det amerikanska jordbruksdepartementet tror.

Vårt vete sjönk inte särskilt mycket på rapporten och det kan mycket väl komma prisuppgångar längre fram. Summa summarum så är säljpanik ingen rekommendation från min sida.

Olja. Drönaratacken i Saudi Arabien är nu bortglömd och lågkonjunkturen skrämmer markanden åt andra hållet. Turkiets anfall på kurderna har inte inte heller några påtagliga effekter på oljeflödena utan i stället är det förstås den humanitära katastrofen som skall bekymra oss och inte allas våra penningflöden. Jordbrukets dieselslukande tid är ju också i det närmaste över om än höstplöjning och eventuell snöröjning återstår. Vi kan alltså i lugn och ro koncentrera oss på en dip i dieselpriset och fylla tankarna för vårbruket.

Gödning, Jag fick själv hem bil och släp med kvävegödsel för ett par dagar sedan och den är tydligt dyrare än i fjol. Jag tror att många handlar gödning efter hur lagringskapaciteten ser ut. Det vill säga är spannmålen levererad eller inte. Min bedömning är att efterfrågan nu kommer att stiga och pris för lagring och ränta kommer att vältras över på bönderna det här året också.

Euro. Här duger det inte att vara passiv. Vid var i onsdags upp och toppade med 10,94 kr för några korta timmar efter det så har euron fallit hela 10 öre på kort tid. Därmed har vi fått en målkurs på säg 10,95 kr. Om vi erbjuds det igen så skall vi sälja och hoppas på en tillfällig nedgång att göra vinsthemtagning på. Så håll kontaktern med era banker och var beredda. Vi är uppe på nivåer som vi inte sett sedan Leman Brothers tilläts gå i konkurs och det skall vi inte missa.!!

Gris. Nu har den Kinesiska svinpesten nått Sverige också men inte genom smitta utan med stigande grispris. Det är grisbönderna värda grattis till er alla.

Övrigt. Nu faller löven och lugnet lägrar sig … Visst är det en härlig tid vi har framför oss?LÄS MER: Björn Folkesson: ”Liten ljuspunkt för vete”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen