Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 mars 2018

”Svenska veteodlare vinnare på Trumps handelstullar”

I Veckans krönika skriver Björn Folkesson om att Trumps ståltullar kan komma att påverka både det svenska vetet och den svenska rapsen positivt, men generera en prisfall på den amerikanska proteinmarknaden.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Tove Folkesson

Euro. Här finns den stora förändringen. Det började med rapport om Sveriges låga inflation och sedan kom Trumps tullar. Det har förstås skapat oro om vad som kommer att hända i den svenska ekonomin. När så Löven var i USA och återvände tomhänt hem så mullrar fortfarande hotet om ett eventuellt storskaligt handelskrig. Det här gör inte minst våra vete och rapsodlare till vinnare eftersom att dessa råvaror stiger i svenskt värde då överväxling sker till kronor. Redan på kursen 10 kronor för en euro var min rekommendation att sälja en viss del av gårdsstödet och det är förstås än mer angeläget nu när euron står i hela 10,45kr.

Mjölk. En ovanligt god uppgång i skummjölkspulver kunde vi bevittna på förra Fonterraauktionen. Med den uppgången så är nu pulverpriset uppe på samma nivå som i juni 2017, nu är det visserligen så att EU har ett jättelikt pulverlager men det hindrar inte köparna på Fonterra att höja sina priser rätt mycket och naturligtvis säljer Arla pulver från både svenska, danska och engelska lager. Det som skapat de senaste prisuppgångarna på Fonterra är förstås den osedvanligt svåra torkan som sänkt den Nya Zeeländska produktionen med hela 5 procent. Det har kommit som en tacksam lindring i prisfallet som annars kunde ha varit mycket större.

Raps. Här är läget minst sagt dystert. Palmoljan faller och det tar rapsoljan med sig vilket i sin tur säker raspfröet. Matif är nu nere på 340 euro för närmaste kontrakt och är nära nog ett bottenpris på senare månaderna. Annars är det en viss oro över de franska och tyska bestånden på grund av vinterns påfrestningar. De franska bestånden och säkert många tyska också har förstås redan fått gödning medan jag inte tror att det är så i Sverige. Raspmarknaden är förstås osäker då Kina eventuellt kommer att lägga tull på amerikansk soja som motdrag till ståltullarna. Om det skulle hända så blir hela proteinmarknaden svåröverskådad och troligen skulle det leda till ett prisfall i USA!!

Vete. Den vackra prisuppgången som vi just sett höll inte för senaste USDA rapporten och nu är vi tillbaka och hoppas på 170 euro på ny skörd. Det kan mycket väl ha varit en del bönder som sålde brödevete på toppen som var och jag skulle gissa att vi har ett brödvetepris på runt 1,40 kr per kg fritt gård räknat. Men jag påminner igen och att vi har den väldigt höga euron att tacka för de prisnivåer som erbjuds. Här hemma ligger snön djup intill fältkanter men mitt på åkrarna är det nu barmark och jag gissar att stora arealer kommer att stå under vatten när all snön är borta. Ojämnt upptorkande fält får vi nog också se, så fyrhjulsdrift och tidiga frostmorgnar kommer att bli en fin kombination när kvävet skall ut.LÄS MER: Ilska från amerikanska lantbruket efter Trumps tullbeskedLÄS OCKSÅ: Björn Folkesson: ”Kommer Arlas mjölkpris att visa sämre följsamhet?”

Relaterade artiklar

Till toppen