Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 april 2020

Björn Folkesson: Tudelat kring minskad oljeutvinning

För stort oljeutbud samtidigt som konsumtionen minskar är en av få positiva händelser just nu för det dieselintensiva jordbruket. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i sin analys.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: Ann Lindén

Olja: Opec+ som oljeproducerande länder numer kallas har inte alls löst något stort problem med sin överenskommelse om minskad oljeutvinning. Marknaden har inte börjat köpa några större mängder och prislyftet är följaktligen mycket blygsamt.

Faktum är att logistikproblem gör sig påminta med fulla cisterner och till och med oljetankers fylls upp. Det här gör att en av nycklarna till ökade lagringsutrymmen är att sälja mer olja och det gör man i så fall genom att sänka priset, eller i varje fall inte höja det.

I USA pågår nu massuppsägningar i brist på sysselsättning för oljearbetare. Kombinationen av för stort utbud och den minskade oljekonsumtionen, på grund av corona slår att samma håll – nedåt. Det här är samtidigt en av få positiva händelser för det mycket dieselintensiva jordbruket. Skulle konflikten stå sig till efter förstaskörden så kan många dieseltankar återfyllas till lågt dieselpris.

Sojamjöl: Här ser vi nya bottnar komma och djurbönder har all anledning att följa detta inför det nya foderkontrakt som komma skall. Det är djupt fallande priser på både mjölk och kött i USA.

Det beror förstås på skenande arbetslöshet, vilket gör att konsumtionsvanorna ändras till förmån för billigare mat och det främjar inte sojaefterfrågan – varken som foder eller sojaolja. Sojaoljan tar förstås skada av lågt oljepris.

Vete: Medan oljan faller stiger vetet! I skrivande stund läser vi 199 euro per ton för majkontraktet på Matifbörsen i Paris. Chicago som hade handel i måndags har varit avvaktande, men det är inte handlarna hos oss.

Utan att visa någon slags blygsamhet tar nu EU ledningen för världens vetemarknader. En av de tyngsta faktorerna bakom är en allt mer bekymrande torka som nu breder ut sig över hela norra EU och även så långt österut som Ukraina.

Det spås tillika inget regn av betydelse för den närmaste veckan och längre än så vet ingen hur det kan bli. Mitt råd, som den här gången är ovanligt enkelt att ge, blir förstås: sälj inget vete nu, men var snabbt beredda att sälja om väderomslag kommer på våra väderkartor.

Vetet lider dessutom av kvävebrist, då inte ens 5 mm regn tycks vilja komma, vilket gör att gödningen är otillgänglig.

Gödning: Här är läget ganska stabilt vad gäller N 28, men det är ett djup fall i fosfor så om någon behöver ett fosforrikt gödningsmedel kan det vara läge att se över behovet.

Kalium däremot är inte alls särskilt billigt, så för den som handlar PK är ju inte marknadssituationen särskilt gynnsam.

Nu tror jag att bevattning är på schemat för många bönder och fler lär bygga damm. Det är lärdomen av två torra april i följd. Lycka till i bruk och business!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Var beredd på att Arla sänker mjölkpriset”

Relaterade artiklar

Till toppen