Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 17 januari 2018

Björn Folkesson: ”Uppgången på vetepriset inte stor nog”

Till följd av det billiga vetet är förväntad konsumtion på rekordnivå. Det antas gå åt cirka 740 miljoner ton vete kommande år och det har aldrig hänt tidigare, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Ann Lindén

Vete. Matif står nu på en ny botten när det gäller vete för skörd 2018. 165,5 euro är vad som erbjuds och det är så lågt att endast ett fåtal bönder lyckas göra vinst på en sådan nivå.

En del av förklaringen är att Frankrikes export av vete har varit så låg så länge. Exportvolymen är just nu 3,5 miljoner ton vete mindre, jämfört med samma period i fjol. Den ryska konkurrenskraften slår nu med full kraft. Affär efter affär går EU förbi och resultatet har inte låtit vänta på sig.

Själv har jag ett börskontrakt på vete som ligger ordentligt back och jag kommer troligen – likt många andra – att bli tvungen att rulla kontraktet framåt i tiden . Det går ut i september 2018 och till dess har jag svårt att tro på en tillräckligt stor uppgång av vetepriset.

Vi är säkert rätt många bönder som är i den sitsen. Till följd av detta billiga vete så är förväntad konsumtion på rekordnivå. Det antas gå åt cirka 740 miljoner ton vete kommande år och det har aldrig hänt tidigare. Snabbast att ta beslut på gårdsnivå är farmarna i USA. Det är cirka 100 år sedan som så lite vete såddes. Kommer ryska bönder, eller varför inte EU:s bönder, att följa det amerikanska exemplet? Det tror jag inte, vi har inte lika lätt att avstå vete till förmån för andra grödor hur gärna vi än skulle vilja.

Olja. Veckan blir spännande, för vi är nu verkligt nära att notera en ny högsta notering. Brentoljan, som ju styr vårt dieselpris, är nu bara en dollar från jämna, fina 70 dollar per fat. Konjunkturuppgång och oro i Iran har förstärkt köparnas lust att inte vara utan några oljekontrakt som ger vinst vid eventuell fortsatt uppgång.

För oss bönder är det nog bland det mest akuta vi har att göra just nu – nämligen att skydda oss från dieseluppgång. Att oljan kan gå upp utan att oljegrödorna följer med visar vilka stabila lager vi har.

Valuta. Dollarn faller och är nära att gå under 8 kronor. I USA strömmar pengarna in i aktiemarknaden, vilket syns bäst på Dow Jones-index . Här slås nya all time high ganska ofta och en del av det inströmmande kapitalet frigörs troligen genom att sälja dollar.

Det omvända perspektivet blir då att euro stiger gentemot just dollar, och så försämras EU:s veteexporterande kapacitet. Euron har också fallit mot vår krona och den har varit så lågt nere som 9,78 kronor.

Jag förstår om ni vill ha råd för eventuell prissäkring av gårdsstödet, men det undviker i alla fall jag att ge – så svårt är det.

Mjölk. Den senaste informationen som finns i text säger att Nya Zeeland har en oväntat stor produktionsminskning och när den nyheten släpptes steg helmjölkspulvret på Fonterra, så även om mycket talar för ett visst mjölkprisfall så behöver det absolut inte bli allt för ödesdigert.LÄS MER: Björn Folkesson: ”Ett ovanligt tungt gott nytt år”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen