Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 31 oktober 2017

Björn Folkesson: Vetekalkylen inte verklighetstrogen utan Round Up

Medan USA sår den minsta arealen sedan 1919 laddar det ryska loket för fullt. Råvaruexperten Björn Folkesson siar om vetemarknaden i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare. FOTO: Ann Lindén

Raps. En bubbla är under uppblåsning. Det råder besvärande torka över de brasilianska sojaåkrarna, ovanpå det stiger oljan till nya högsta nivåer beroende på att den amerikanska vintern nalkas och slutligen stiger US-dollarn mot euron – alltmedan riksbankens tal försvagade kronan.

I rena pengar betyder det att rapsen stängde på 378 euro för majkontraktet, vilket är nytt rekord för de senare månaderna. Vi är många rapsodlare som har ettdera osåld raps hemma eller inlagrad raps på så kallade depåavtal. Många av oss anser att 380 euro är en god börskurs i rådande läge med stor produktion av både sojaolja och palmolja. Det här läget kommer vi inte att släppa utan mycket goda skäl.

De djurbönder som ännu inte säkrat fodret har också goda skäl att följa utvecklingen noga, för om torkan fortsätter kommer spekulanternas riskkapital att flyta till just sojakontrakten. Det är för övrigt inget fel på Kinas inköpstempo av fysisk soja heller.

Smör. Här det tvärtom. Bubblan har börjat pysa och då måste det fram information som ger självförtroende för nya spekulationsköp. Det kan mycket väl hända att det blir så, men det ligger inte i korten för närmaste tiden.

Eurexbörsen har fallit under 6 000 euro för spotkontraktet och det är ju ett jämnt tal, vilket ofta brukar kallas psykologisk nivå. Inte för att det har något med psykologi att göra, men det är ju förstås att minnas ett jämnt tal och där av är det många fler som kan hålla kursen i huvudet och följaktligen uppmärksamma om priset rör sig uppåt eller nedåt vid nästa förändring.

Vete. Medan USA sår den minsta arealen sedan 1919 så laddar det ryska loket för fullt. Det är nu ingen tvekan om var skåpet ska stå. Ryssland blir världsledande exportör – där av blir vetepriset fritt omkring Svarta havet den faktor som konkurrenterna måste förhålla sig till.

Enligt bedömare är det bara ryska odlare som klarar ett vetepris på ungefär 83 öre per kilo och det här skapar förstås ett gott självförtroende när såmaskinerna rullar i svartjordsbältet och Sibirien också för den delen. EU med Frankrike i spetsen kommer inte att vara overksamt heller och för att konkurrerande förmåga ska bestå är det svårt att se hur man skulle kunna ta bort Round Up och ändå få en vetekalkyl att se verklighetstrogen ut?

Valuta. Vi är nu över 9,70 igen för en euro och det här måste vi följa. För vem vet om det inte borde göras en valutasäkring för nästa års arealbidrag på tidigt stadium?

Annars är det mest dollarn som stiger på grund av att amerikansk ekonomi går bra med många nya jobb och samtidigt har Donald Trump inte retat särskilt många på sista tiden. Om han fortsättar att vara snäll så stöttar det Arlas intjäning eftersom SMP säljs i dollar. sSe där alltid något, men det är rapspengarna som tilldrar sig huvudintresset just nu.

LÄS MER: Björn Folkesson: Bind foderpriset

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen