Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 juli 2019

Bondeföräldrar gör ett fantastiskt jobb

Bondeföräldrar – sluta stressa över att barnen ska ”uppleva saker”! Ni ger dem riktiga upplevelser och förutsättningar för att göra saker på riktigt, skriver Anna Ross i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Anna Ross, kommunikatör LRF
Anna Ross, kommunikatör LRF FOTO: LRF

Det här skulle egentligen vara en krönika som hyllar alla bondebarn. Men istället för att med ord berätta om hur fantastiska ungar det finns där ute på våra gårdar vill jag uppmana er att titta på minidokumentären Bondens Barn, som ni hittar både på www.bondeniskolan.se och Youtube. Där får ni följa Harry, Wilma, Adam och Melker som alla lever på aktiva lantbruk i olika delar av landet, och som själva drömmer om att bli bönder. Jag lovar att ni kommer bli djupt imponerade av deras kunskap, driv och stora hjärtan!

Med det sagt, vill jag istället hylla bondebarnens föräldrar. Om man bara läser de svarta rubrikerna som kopplas till bönder och föräldraskap kan man tro att det är stört omöjligt att vara förälder och driva lantbruk. Det skrivs om hot och trakasserier, de grymma effekterna av förra sommarens torka, att bönder inte tar ut föräldraledighet och att de bara jobbar hela tiden. Men det jag ser ute på våra gårdar är något helt annat.

Där ser jag föräldrar som är närvarande i sina barns liv, som ger dem förutsättningar för att göra saker på riktigt. De pratar med sina barn på riktigt, om riktiga saker. De lär barnen om jorden, skogen och djuren, om liv och död, respekt för allt levande och hur vi alla är en del av kretslopp. De lär dem hur man löser problem och att man jobbar tills jobbet är klart.

De kanske inte skjutsar sina barn till miljoner aktiviteter eller åker till lekparken och applåderar när de åker rutschkana. Men de ger dem förutsättningar som skulle göra vilken stadsunge som helst grön av avund. De ger dem stora ytor att leka på, frihet och möjlighet att skapa saker med sina egna händer, istället för att bygga i en låtsasvärld på datorn.

Jag vet att ni bönder ibland känner er otillräckliga. Att ni inte duger eller passar in i mallen för hur man ska vara som förälder idag. Men vet ni vad. Det ska ni vara glada för. Det ni gör är att vara föräldrar på riktigt. Och det resultat som jag bevittnat så många gånger är inget annat än beundransvärt. Era ungar är fantastiska och det är ni också!

Så njut av ert liv på gården, låt bli att stressa upp er för att barnen ska ”uppleva saker”. Den sommar ni ger dem är fylld av upplevelser som vida överträffar en charterresa till solen.

Och sist men inte minst – låt barnen vara med och var stolta över det jobb ni gör tillsammans!

Anna Ross

kommunikatör LRF

Relaterade artiklar

Till toppen