Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 13 januari 2019

Bonden gud för en dag

Jag önskar att alla bönder fick vara gudar, om en bara för en kväll, skriver krönikören Arne Lindström.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Arne Lindström.
Arne Lindström. FOTO: Calle Bredberg

Jag såg nyligen en underbar föreställning av Förklädd Gud med Lill Lindfors, som reciterade Hjalmar Gullbergs dikt. Till sin hjälp hade hon en symfoniorkester, en stor kör och ett tiotal romer samt deras musik och dans.

Det var åtta år sedan jag senast såg Förklädd Gud, och jag mindes hur jag då hade tittat mig runt i operasalongen efter fler bönder. Jag var nog den ende bonden där, men med en förhoppning om att fler bönder skulle få ta del av verket skrev jag följande då jag kom hem:

Jag satt i salongen utan att egentligen veta vad som väntade mig, och stycket som skulle framföras var för mig okänt. Till Lars-Erik Larssons toner stegade en elegant dam i ett vackert fodral fram i rampljuset. Hon började recitera Hjalmar Gullbergs text, och redan i inledningen vann hon min odelade uppmärksamhet med orden: ”Bönder som har plöjt sin jordlott utan att klaga…”

Sedan fortsatte hon frågande: ”Vem spelar på jorden för djur och växt?” ”Bonden”, svarade jag för mig själv. ”Vem är den gode herden som för sin flock i vall, och som med gräs förser den?” ”Bonden”, svarade jag igen och tittade mig omkring för att se om någon hade läst mina tankar. ”Och sköter med kloka händer de djur som har sår”, fortsatte hon i nästa vers. Alla hennes frågor hade samma svar – bonden.

Jag var redan medveten om att mitt ansikte hade spruckit upp i ett saligt leende, då hon fick mig att totalt tappa fotfästet med hennes eget svar på sina retoriska frågor: ”Här går en gud förklädd.” Jag kände hur en del av mig lyftes ur stolen och skrek ett instämmande: ”Yes!”

Innan jag själv hörde min röst tycktes dock en okänd hand hålla mig nere, allt medan jag för mitt inre kunde läsa morgondagens rubriker i Västerbottens Kuriren: Känd bondeledare utkastad från operan under tumultartade former.

Jag tittade mig lite oroligt omkring med samma saliga leende, men det var ingen fara – jag hade lyckats sitta tyst.

Damen hade med en stämningsfull musikalisk bakgrund lyckats beskriva oss bönder på ett träffsäkrare och vackrare sätt än jag någonsin vare sig tänkt mig eller hört – som förklädda gudar. Visst hade hon rätt? Samspelet med naturen, omtanken om djuren, tålamodet med plöjningen… Allt som i senare verser leder till ett dukat bord. Jag svävade ut från operan, och jag ville aldrig landa.

Jag önskar att ALLA bönder finge vara förklädda gudar, om än bara för en kväll.

Arne Lindström

lantbrukare, Röbäck, Västerbotten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen