Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 5 januari 2019

Brexit har inga vinnare

Varken EUs eller Storbritanniens bönder tjänar på Brexit, skriver Thomas Magnusson, ordförande för den europeiska bondeorganisation Cogeca.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

”Det finns inga vinnare med Brexit, bara förlorare”. Så sammanfattade EUs chefsförhandlare Michel Barnier när han besökte bondeorganisation Copa-Cogeca i Bryssel.

Vi är många som håller med. För EUs bönder och kooperativa företag, men även för de brittiska bönderna, kan det bli dramatiskt vid ett så kallat hårt Brexit, vilket bland annat leder till stora problem för handeln mellan Storbritannien och EU.

EU exporterar i dag stora mängder livsmedel till Storbritannien – grönsaker, frukt, vin, olivolja, griskött och inte minst nötkött. Irland exporterar 60 procent av sin nötköttsproduktion till Storbritannien. Det förstår alla att om den exporten skulle försvåras skulle det bli kaos på marknaden.

Sverige är ingen stor exportör av livsmedel till Storbritannien, men skulle ändå påverkas kraftigt. Skogsindustrin kan däremot drabbas eftersom Sverige och Finland är stora exportörer av skogsprodukter.

Copa-Cogeca är mycket angeläget om att det blir en mjuk Brexit, så att handeln med livsmedel kan fortsätta utan hinder. En av de stora knäckfrågorna är handeln mellan Irland och Nordirland, som idag är tätt sammanflätad. Handel med livsmedel och levande djur och samarbetet kring slakterier och mejerier sker helt fritt.

Hur kunde det bli så här?

Min analys är att det bland annat beror på svagt ledarskap. Man kan inte låta så stora och viktiga frågor avgöras i en folkomröstning, utan att först ha gjort en fullständig konsekvensanalys. Sedan måste medborgarna få ta del av det under ordnande former. Dessutom borde det vinnande resultatet ha varit tvunget att få en betydande majoritet av rösterna, till exempel minst 70 procent.

Jag tycker också att den engelska bondeorganisationen National Farmers Union (NFU), borde ha tagit tydlig ställning. De var för rädda för att tappa medlemmar, eftersom många bönder ansågs vara för Brexit. Men de borde ha agerat för ”No Brexit”. I efterhand är NFU mycket bekymrat och allvarligt oroat för de brittiska bönderna.

Men även EU måste dra konsekvenser av detta. Hur ska EU formas i framtiden? Jag tycker att vi ska värna de övergripande symbolerna – den inre marknaden samt den fria rörligheten av varor och tjänster, arbetskraft, kapital och studier. Värna den gemensamma jordbrukspolitiken, som garanterar EUs medborgare tillgång till billiga livsmedel av hög kvalitet, och jobba vidare med hållbarhet, klimat, minskad antibiotikaförbrukning med mera.

Men låt bli det som är specifikt för olika kulturer inom EU!

Thomas Magnusson, ordförande Cogeca

Relaterade artiklar

Läs mer om

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen