Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 30 juli 2018

”Brist på skog i olyckslagstiftningen”

För hundra år sedan fanns en särskild lag om släckning av skogseld. Dagens lagstiftning nämner inte ens ordet skog. Beror den förändrade synen på skogseld på vårt förändrade och urbaniserade samhälle där de flesta lever långt från både levande och brinnande skogar? Det frågar sig Per Emgardsson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

FOTO: Per Groth

Många hyllar till och med naturvårdsbränning, en åtgärd som i USA:s enorma offentligägda skogar minskar brandriskerna.

Äntligen tog århundradets semestersommar slut. Jag har aldrig upplevt ett så hugsvalande sommarregn som de 20 millimeter som den 29 juli efter tre torkmånader, blötte vår skog.

Efter att ha ryst inför bilderna från trakterna av Kårböle, Ängra, Fågelsjö och Trängslet har jag beundrat räddningstjänstens arbete. Och jag har värmts av den nödhjälp grannarna i Unionen samt Turkiet sänt ett hjälplöst Sverige.

Från 1914 fram till 1940-talet fanns lagen om ”släckning av skogseld”. Envar man mellan 16 och 65 år som uppehöll sig i trakten hade släckningsplikt. Fick han kunskap om skogsbranden skulle han utan kallelse skynda till släckningsarbetet. Fram till 1974 krävde brandstadgan att kommunens brandchef skulle ”skaffa sig god kännedom om skogarna i kommunen jämte i dem befintliga vattentillgångar”.

Kanske har ökad urbanisering och professionalisering dämpat svenska myndigheters förståelse för skogseldens dynamik och för landsbygdsbors respekt för denna. En brandbekämpningslärobok från 2003 skriver att skogsbrandbekämpningen i Sverige sedan 1970-talet haft en ”begränsad utveckling”.

I lag och förordning om ”skydd mot olyckor”, LSO, från 2003 saknas ordet skog. Det är en radikal skillnad mot 1914 och 1937 års mycket konkreta skogseldslagstiftning.

Lästips för skogsägare: Skogsbrandsläckning av Rickard Hansen, Räddningsverket. Hämta den HÄR.

LÄS FLER AV PERS KRÖNIKOR: ”Nödåren tvingade svenskar att bli migranter”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen