Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 12 augusti 2017

Cocktail av fakta - bli inte rädd

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ungefär så här ser de flesta människors bild av kemikalier ut. Verkligheten är mer komplex än så.
Ungefär så här ser de flesta människors bild av kemikalier ut. Verkligheten är mer komplex än så. FOTO: Anders Niléhn

Oftast när folk springer på mig för första gången dras blickarna mot mitt hår. Det kan vara blandade kommentarer men de flesta har någonting positivt att säga om det. Sedan kommer en annan spännande följdfråga. Vet du hur miljöfarligt det är att färga sitt hår!?

Under Almedalsvecka var jag och Jacob Eriksson från LRF ungdomens styrelse på ett seminarium som Stockholms universitet ordnade. Det handlade om källkritik och kemikalier.

Ett exempel är att många föräldrar i dag inte vill vaccinera sina barn mot mässlingen, för de tror att kemikalierna som finns i vaccinet gör mer skada än nytta. Vi blir alltså rädda för saker som vi egentligen inte vet vad det innebär – men det innehåller kemikalier och då är det farligt!

I slutet av seminariet beskrev moderatorn en kemisk formel på en vanlig produkt och vi fick sträcka upp en röd (nej) eller grön (ja) lapp om vi trodde att vi kunde äta den. Många röda lappar viftade i lokalen.

Det jag fångade upp var människors rädsla för det de inte har kunskap om och som blir alternativ kunskap i en grupp som tror på samma sak. Man går mer på magkänsla än lutar sig mot den forskning som finns, något även panelen under seminariet tog upp flera gånger.

Om man prövar att googla ordet kemikalier kan man läsa alla möjliga skräckexempel om hur man får cancer, missbildningar eller förgiftningar. Det förstorar upp bilden av att alla kemikalier är farliga. Dock måste man förklara vissa benämningar på kemikalier och vad det är för något, vilket inte är helt lätt heller i Googlevärlden. Enkelt uttryckt är kemikalier ett samlingsnamn för alla kemiska ämnen som framställts av människan. Men när blev just ordet så laddat och vad är det som är farligt?

Många beslut om förbud fattas för det gröna näringslivet, exempelvis Stomp för lökodlingen 2016 eller den diskussion om glyfosat som råder i EU-länderna just nu.

Det jag kan läsa mig till är att vi har en begränsad kunskap om hur stor påverkan som exempelvis växtskyddsmedel faktiskt har. Kunskapen om hur detta påverkar oss, vårt ekosystem och den biologiska mångfalden är densamma. Begränsad. Vi vet att det finns en risk. Och att vi blir en bov i samhällets ögon om vi använder dem. Jag vill att vi lär oss mer vilka konsekvenserna blir i ett längre perspektiv. Min kunskapslucka är fortfarande för stor för att ha en åsikt om det. Och forskningen måste gå framåt.

Vet ni föresten vad det var för kemisk benämning som moderatorn beskrev?

En vattenmelon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen