Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 augusti 2018

”Dags att sälja delar av börsvetet”

Det råder en mycket hög veteprisnivå nu och skörden 2019 kommer att bli klart högre, spår råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikör på landlantbruk.se.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikör på landlantbruk.se. FOTO: Ann Lindén

Vete. Det amerikanska jordbruksdepartementet kom med sin månatliga rapport om tillståndet för skörd och grödor i världen och den rapporten skapade en rejäl fokusskiftning.

I flera veckor har brist och torka för vetet på norra halvklotet varit det viktigaste att greppa. Nu är fakta framme och spekulationerna övergår på majs och sojabönor. Vad gäller dessa två utomordentligt viktiga grödor så blev rapporten ett argument för att sälja. Därmed föll priserna tillbaka till nivåer som det kan ta flera veckor att återställa.

Det förväntas en näst intill rekordskörd av majs i USA och även för bönskörden finns det gott hopp. Vetet som fortfarande har sin lagerminskning följde med ned av bara farten.

Matif har fallit från toppen som var 218 euro per ton till ”bara” 204 euro per ton. Räkna om den till fysisk vara på en stor svensk gård så förstår ni hur snabba kasten är i fri handel där priset sätts av hopp och förväntningar blandat med tillbakablickarnas fakta.

För egen del ger jag rådet att sälja en viss mängd börsvete på september- eller decemberkontraktet. Min uppfattning bygger på att vi alltjämt är på en mycket hög veteprisnivå och att skörden 2019 kommer att bli mycket högre eller så pass mycket högre att nuvarande prisnivå inte är motiverad.

Om jag har fel och om ni inte handlar för stora börsposter, så stiger både det vete ni eventuellt har i lager plus det vete som vi förhoppningsvis ska så i höst.

Att köparländerna är vakna läser vi om i dag då Egypten med flera passat på att köpa på sig några båtlaster.

Foder. Om mitt ovan förda resonemang håller kan ni som säkrat foder för ett helt år hamna i den sitsen att foderpriserna börjar falla fram i april-maj. Då är det bra att kunna sälja foderråvaror på kontrakt för att använda den vinsten för att betala foderräkningar som följer era kontrakt och inte marknaden.

Å andra sidan vet jag att djurhållningsekonomin blir så pass stressad av foderkostnader att det inte är säkert att säkerhet finns för att kunna handla. Det är för den skull inte fel att förstå våra finansiella instrument och veta hur man använder dem.

Mjölk. Det är en glädjande uppgång i både smörterminer och det nederländska spotpriset, och man kan undra om värmen i EU har sänkt mjölkinvägningen så det faktiskt märks? Det gör i så fall mejerier beroende av mjölkleveranser med omedelbar verkan!

Till sist: Att vi bönder ska stötta varandra i den tunga vardag som vi har just nu är fortsatt givet.LÄS FLER AV BJÖRNS KRÖNIKOR: Björn Folkesson: ”Prissäkra fodret””Prisfall på mjölk är det sista mjölksektorn behöver”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen