Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 17 mars 2019

Dags att skippa stuprörsmodellen

Det är mycket värt att försöka bredda sitt nätverk då och då, skriver Emilia Widerström Astrenius, LRF Ungdomens ordförande i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Widerström Astrenius, LRF Ungdomens ordförande.
Emilia Widerström Astrenius, LRF Ungdomens ordförande. FOTO: Ann Lindén

Visst kan världen kännas liten ibland när vi springer på nya människor som känner din partners barndomskompis eller när ni upptäcker att ni varit på samma ställe sommaren 1997? Ett nätverk kan vara brett, men kanske ändå inte när man tänker efter.

För visst är det märkligt att tänka på att världens befolkning ökar med 83 miljoner människor per år och att vi ändå verkar ha koll på vem som är vem. Ja, det var väl att ta i, men det finns ett talesätt om att man bara är några handslag från kungen. Kul tanke som den djärve borde testa i praktiken.

Men för att nå dit, måste vi alltså se till att träffa människor utanför vår bekvämlighetszon. Och det är väl här det kända fenomenet stuprörstänkande kommer in i bilden.

Stuprörstänkande är svårt att komma ifrån. Oftast kanske det beror på att vi är så säkra på vart vi ska, eller snarare att vi inte hinner kolla åt ett annat håll. Att uppfinna hjulet 500 gånger är något som mänskligheten är duktig på. Tänk vad mycket tid och resurser vi skulle kunna spara om vi hann med de där otippade mötena. Eller inspireras av andras idéer och projekt. Eller ännu bättre, generera nya idéer och projekt tillsammans.

Jag var på ett seminarium på SLU härom veckan med framtida forskare från världens alla hörn. Jag pratade om hur Sveriges förutsättningar kan se ut i framtiden och vad för typ av problem vi står inför. Efteråt fick jag jättemånga bra och kluriga frågor.

En del elever tyckte att det var svårt att få tag på personer som kunde hjälpa dem med deras studieprojekt. Andra hade stött på regelverk som gjorde att deras projekt drog ut på tiden och gjorde att saker som till exempel självkörande fordon inte kunde bli verklighet.

Jag kände hur det lyste i mina ögon när jag lyssnade på dessa elever som berättade om sina projekt. De gjorde stort intryck på mig. Och så tänkte jag ”Wow, var har dom varit i hela mitt liv?” Utan detta tillfälle hade jag aldrig fått höra vad just de arbetar med.

Det är bra att tänka på stuprören när vi breddar våra nätverk. Det finns så mycket vi skulle kunna göra och så många problem vi skulle kunna lösa tillsammans. För hjulet är redan uppfunnet. Det är dags att samverka mer för att komma på fler lika geniala lösningar.

Emilia Widerström Astrenius

LRF Ungdomens ordförande

Relaterade artiklar

Till toppen