Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 30 juli 2017

Dags att suga åt er av lovorden, bönder

Dagens bönder har gott anseende bland svenskarna, det vill krönikören och chefredaktören Lena Johansson att bönderna ska suga åt sig av.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Land Lantbruks chefredaktör Lena Johansson.
Land Lantbruks chefredaktör Lena Johansson. FOTO: Ann Lindén

Över 80 procent av svenskarna har stort förtroende för bönderna. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av LRF under våren.

Vilken annan yrkesgrupp kan stoltsera med sådana siffror? Inte ens tidigare auktoriteter som skolläraren, doktorn och prästen har så högt förtroende längre. Och absolut inte journalister.

Det är dags för bonden att räta på ryggen och känna sig nöjd och stolt. Javisst, man kan inte leva av kärlek allena, men nog känns det mesta lättare om man har medvind i ryggen?

Och inte nog med att svenska folket har högt förtroende för bönderna, det smittar även av sig på maten de producerar. Dessutom anser de tillfrågade att bonden spelar en viktig roll för ett hållbart samhälle och för samhällsekonomin.

Så långt är allting bra, men är det inte också dags att uppgradera allmänhetens bild av bonden. För även om förtroendet för bönderna är högt är det en krympande del av svenska folket som har direktkontakt med jordbruket och en realistisk bild av hur det fungerar i dag.

Dagens jordbruk ser inte ut som i Bregott-reklamen sägs det då och då, men det tycker jag visst att det kan göra. Men det är bara EN bild av det.

Däremot har dagens jordbruk inte mycket gemensamt med regleringsjordbruket för 40-50 år sedan. För att kunna livnära sig som bonde i dag måste man driva företag på marknadsekonomins villkor.

I filmen ”Grabben i graven bredvid”, med nyligen bortgångne Michael Nyqvist i rollen som bonde, hittar den akademiskt utbildade flickvännen hans skolbetyg och utbrister imponerad:

– Du har ju jättebra betyg, du hade ju kunnat bli vad som helst?

Underförstått: Du hade inte behövt nöja dig med att bli bonde.

Både för henne och många andra är det hög tid att inse att många av dagens bönder har både bra betyg och utbildning, och att det knappast är någon nackdel för att få ett jordbruksföretag att gå runt. Bonde är inget man blir för att man inte kan bli något annat. Det är numera i de flesta fall ett medvetet val, som kanske också gör det möjligt att driva släktarvet vidare.

Visst finns det fortfarande högljudda kritiker av svenskt jordbruk, men de verkar ju vara försvinnande få. Och inte alltför sällan grundar sig kritiken på gammalmodiga föreställningar.

Så i stället för att låta sig nedslås av enstaka kritiker borde bönderna suga åt sig av lovorden från majoriteten – och satsa på att behålla det höga förtroendet. Det är nämligen något man måste förtjäna. Om och om igen.

Lena Johannson

Chefredaktör Land Lantbruk

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen