Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 19 augusti 2018

”Dårskap att mark inte blir utnyttjad”

Att utnyttja åkerns fulla potential skulle galant ge runt 50 000 arbetstillfällen i hela riket om bara riksdag och regering kunde bestämma sig för vad man vill. Det skriver Arne Lindström i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Arne Lindström skriver krönikor i Land Lantbruk.
Arne Lindström skriver krönikor i Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén

Jag blev inbjuden att prata om mat i Burträsk, och jag började fundera på hur jag skulle argumentera. Jag tänkte mig ett positivt anslag kring jordbrukets möjligheter, men först behövdes några fakta.

Jag vände mig till länsstyrelsen för att få veta hur jordbruksmarken brukas. Jag frågade efter mängden träda – plus den vall som det inte söks kompensationsstöd för, eftersom den i mångt och mycket är att betrakta som träda.

För jordbrukskommunen Skellefteå var det samma siffror som för länet i övrigt, att cirka 25 procent av åkerarealen inte används till något vettigt! För riket i sin helhet torde siffrorna vara lite lägre, men verkligheten är nog att runt 20 procent av åkermarken är arbetslös.

Politikerna brukar tala om arbetslöshetens förbannelse då det gäller människor, och arbetslöshetstal på runt 20 procent vore ju katastrofalt i vilket samhälle som helst. Förbannelsen är inte mindre då 20 procent av åkermarken är arbetslös, men dumheten ännu större – då åkermarkens brukande skulle skapa så många arbetstillfällen. Det handlar inte om ett ”brukande för brukandets egen skull”, utan vi behöver ju vad åkern kan erbjuda.

Vi vet att vi måste producera mer livsmedel då självförsörjningsgraden är skrämmande låg. I Skellefteå skulle man kunna öka mjölkproduktionen med 50 procent bara genom att utnyttja en del av den arbetslösa marken, vilket skulle skapa 150-200 arbetstillfällen och en bättre miljö.

Vi kommer inte ens att behöva all mark för livsmedelsproduktion, utan det kommer även att finnas plats för annan efterfrågad produktion av hållbar energi som biogas och biodiesel.

Att utnyttja åkerns fulla potential skulle galant ge runt 50 000 arbetstillfällen i hela riket om bara riksdag och regering kunde bestämma sig för vad man vill, men i stället ökar arbetslösheten…

Om man åker runt på landsbygden med ett tränat bondeöga, ser man vådan av den långvariga arbetslösheten med eftersatta dikningar och buskar som tränger sig på. För åkermarken gäller detsamma som för folks långtidsarbetslöshet – den är destruktiv och svår att komma ifrån.

Andra länder torde se på Sverige och vår oförmåga att nyttja åkermarken på samma sätt som fotografen Sune Jonsson beskriver i en bok. Han citerar en bonde från Öravan som sett hur man i en by inte brydde sig om att bruka marken trots ypperliga förhållanden. Bonden tyckte att det var sorgligt att se, och avslutade drastiskt: ”Vilket förbannade folkslag!”.

Arne Lindström,

Före detta ordförande i LRF Norrbotten

LÄS FLER AV ARNES KRÖNIKOR: ”Utmåla inte kon som miljöbov!””Åt vilket håll ska man titta?”DEBATT: ”EU-kontrollanterna – ett ämne för Arbetsmiljöverket?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen