Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 juni 2019

”Det är alltid bättre med liten vinst än stor förlust”

Kronan sjunker mot euron, och vem vet vad riksbankschefen Stefan Ingves gör härnäst, skriver råvaruexperten Björn Folkesson – som vet vad han själv ska göra.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson.
Björn Folkesson. FOTO: Ann Lindén

Valuta. Det 10,70-motstånd som jag skrev om i tidigare krönikor har nu brutits och det är rejält. Vi har till och med snuddat 10,49 kronor och just nu är kursen 10,55 kronor. I rubrikerna lever man fortfarande i värld av pessimism. Det vill vi säga att kronraset bara forsätter. Verkligheten är den att från eurons topp eller kronans botten så har kronförstärkningen varit i det närmast 40 öre och vem kan klaga på den resan?

Själv tänker jag att gå ur mitt kontrakt när vi når 10,50 euro. Orsaken till eurofallet är till någon del att ECB vill elda på ekonomin vilket betyder räntesänkning. Vad Stefan Ingves gör härnäst vet ingen, men höjning lär inte vara aktuellt och därmed är valutavinsten så att säga skapad. Det är alltid bättre med liten vinst än stor förlust så det är inte svårt att välja.

Gödning. Här har vi marknadens sorgebarn när det gäller 2019. På den tyska marknaden för N 27 så har trendvändningen från prisfall till prisuppgång kommit en månad för tidigt. En av orsakerna är att urean har gått upp och då hotas inte N 27priset av ett billigt alternativ, utan istället kan gödningsföretagen erbjuda dyr gödning och också få den såld.

En ytterligare drivkraft är kanske att med god inkommande skörd och högt majspris i USA så är böndernas framtidstro snarare stärkt än tvärt om. Mitt råd är att gödning skall köpas nu, för väldigt lite tyder på att priset sjunker. Det skall dock sägas att faran för verkligt stor prisuppgång är ganska liten så i många fall skall både frågan om likviditet och lagringsutrymme vägas in i totalbilden.

Men ett besvärande faktum kvarstår: Gödningen vände uppåt för fort och från för hög höjd mot vad vi är vana vid.

Vete. På stället marsch kan nog sägas vara en god sammanfattning av läget. Det torkar upp i USA och i Frankrike kommer nu en värmebölja. Ryssland har tröskat mycket och skörderesultaten är hyfsade om än lägre än i fjol.

Kvalitetsproblem och fastkörningar är ett bekymmer i USA och just vetet bekymrar köparna mest. Vi väntar förstås på USAs kvartalsrapport vad gäller lagernivåer, särskilt av majs eftersom ett lågt lager av majs eventuellt skulle kunna lyfta fodervetepriset. Den gamla toppen på Matif är fortfarande inte slagen och med tanke på eurofallet så är det inte troligt att svenska köpare betalar något rekordpris de närmaste dagarna.

Mjölk. De tyska priserna fortsätter upp samtidigt som tysk invägning är lägre än vid samma tid i fjol. Som det tycks har Arla ingen riktning alls utan man kör istället enligt principen vänta och se. Det finns nog många mjölkbönder som saknar den tiden då Arla hade en god följsamhet mot Fonterra. Då var marknadsutvecklingen synlig och lättbegriplig, till skillnad mot nu.

Ute på gårdarna finns nu tre fokus : Gödning, valuta och semester. Ta det ni tycker verkar roligast!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen