Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 25 augusti 2018

Kommer politikerna ihåg oss efter valet?

Det behövs friska pengar, inte livsuppehållande stöd för att kunna satsa långsiktigt, skriver Emilia Astrenius Widerström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen.
Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen. FOTO: Mostphotos/Ann Lindén

Det knastrar likt hö under fötterna när jag går betesrundan på det lilla gräs som finns kvar. Nästan allt är sönderbränt eller länsat av djuren. Även på gården där jag jobbar har vi ont i magen för hur vi ska klara vintern efter denna heta sommar.

Torkan 2018 beskrivs som den värsta i mannaminne. Jag tänker dagligen på alla drabbade. Alla de som mår dåligt, alla de som vill ge upp eller helt enkelt tvingas göra det. Men någonstans i det som kan uppfattas som totalt mörker ser jag ändå en ljusglimt – när jag tänker på hur vi håller ihop. Den otroliga solidariteten som har visats både vid skogsbränder och foderförmedling berör mig starkt. Och hur det svenska folket vill stötta oss.

Vi måste försöka tänka på framtiden. Jag vill inte att vi ska stämplas som ”dom stackars bönderna” för all framtid. Nästa gång väderförhållandena utmanar oss måste våra företag vara mer motståndskraftiga. Men för att det ska fungera behöver vi rätt ekonomiska förutsättningar. Det är enkel matematik.

Politikerna har lyssnat på oss. Men är det för att vi är på väg in i en valrörelse, och dessutom mot det kanske mest osäkra valresultatet på länge? Jag hoppas inte att politikernas löften till oss glöms efter valet.

Politikernas stöd ska inte bara lösa den akuta krisen inom de gröna näringarna. Även om regeringen utlovar krispaket, som oppositionen försöker övertrumfa, så räcker det inte på lång sikt. Politikerna måste ha fortsatt fokus på att jord- och skogsbruket är en viktig byggsten i det civila samhället, som farligt nog glömts bort allt för länge. Vi behöver friska pengar, inte livsuppehållande stöd. Vi måste kunna satsa långsiktigt.

Miljö- och klimatfrågorna har klättrat högt på väljarnas lista över viktiga valfrågor den här sommaren, men innebär det att vi som näringsliv innefattas i dessa kategorier? Det är svårt att säga. Vi har några tuffa år framför oss och har egentligen som dagsläget ser ut inte råd med några urspårningar.

Är politikernas främsta lösning på klimatfrågan att satsa på elbilar eller är det att förenkla systemet för bevattning? Bromsande klimatåtgärder räcker inte när vi inom andra områden måste gasa.

I mitt arbete som stallförman har jag lärt mig att alltid ställa mig frågan: Har du börjat i rätt ände för att lösa problemet?

Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Till toppen