Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 3 februari 2019

”Det gäller att undvika svart på vitt”

Svart på vitt är för det mesta bra att ha. Men på grannens vittvätt hör det inte hemma, det har grannarna i söder upptäckt, skriver Per Emgardsson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter.
Per Emgardsson, teknikreporter. FOTO: Ann Lindén

Spannmålstorkar har hög effekt men kort drifttid, då har gasdrift varit billig. Nu finns bra fastbränslepannor, men ekonomiskt vore 80 villor eller en simhall vid torken himmelriket. Haken är att 80 villaägare med sotig vittvätt nog är mindre himmelskt.

I Tyskland vet man att risken för tvätt i helvetiskt skick är överhängande. Så självklart har grannarna i syd sin DIN SPEC 33999:2014-12, en standard för ”Emmisionsminskning – mindre och medelstora eldningsanläggningar”.

Stora värmeverk renar röken med cykloner och dukar, men till pannor mellan 25 och 1000 kW är elektrostatiska filter billigare. Tyska myndigheten BAFA har en lista med fyrtiotalet stoftavskiljare godkända för tyskt investeringsstöd och byggteknikinstitutet DIBt, hade i höstas godkänt sju stoftavskiljare och dammfilter. Gammaldags vedpannor är en förbränningsteknisk utmaning för sig. Till dem utvecklar DIBt en katalysator som ska bränna bort kolmonoxid, kolväten och stoft.

Det är tur för oss nordbor att de axelskavande tyskarna driver fram bättre stoftavskiljningsteknik. Samhälle och jordbruk Europa runt måste ställa om till förnybar energi. Då har vi på den glesa nordiska landsbygden chansen att bli en del av det energifattiga Europas nya kraftkälla.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen