Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 2 augusti 2019

”Det låga majspriset kommer säkert sätta tryck på fodervetet”

Majspriset rasar. De franska kontrakten är nu så låga som 167 euro per ton. Det kommer säkert att sätta tryck på fodervetet, åtminstone till viss del, skriver Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare på Öland och Land Lantbruks råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare på Öland och Land Lantbruks råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Majs. Priset har nu fallit markant och vi har samma pris nu som före regnen i USA, vilket ju annars drev upp majskursen riktigt högt. De franska kontrakten är nu så låga som 167 euro per ton! Den hetta som svepte upp från Afrika och gav Frankrike temperaturer på över 40 grader har alltså inte gjort köparna oroliga utan i stället rasar majsen med utvecklingen på Chicagobörsen, där spotkontraktet handlas för i det närmaste 4 dollar jämnt för en bushel.

Ett majspris som ligger under 170 euro per ton kommer säkert att sätta tryck på fodervetet som ju kan ersättas med majs. Åtminstone till viss del. Det ska dock sägas att de nivåer som nu gäller får anses vara nedåtriktade reaktioner på spekulativt uppdrivna priser. Det är alltså inga egentliga köpsignaler som orsakats av riktiga bottenpriser utan i stället är det toppar som nu handlats ned till balansnivåer. Betänk det innan ni rusar iväg och gör placeringar för framtida uppgång.

Valuta. Här har vi också verkligt stora rörelser. Det började med en rapport som indikerade att tillväxten i svensk ekonomi går riktigt dåligt och så vips steg euron från 10,50 kr till 10,67 kr. Även för oss mindre placerare så försvann åtskilliga fina tusenlappar. Nu är det ju så att förlust på papperet betyder vinst på arealstöden så det är kanske mera en retlighet än en allvarlig förlust. Jag hade själv ett för lågt satt mål om 10,48 kr vilket jag trodde var realistiskt men så blev det inte och vi påminns om att det är bättre med små vinster än stora förluster.

Mjölk. Det ser nu en aning dystert ut då Friesland Campina tvingade sänka avräkningspriset till sina leverantörer. Det är ett trendbrott, för just den här tiden på året brukar mjölkpriskurvan vända uppåt för att sedan hålla samma riktning året ut eller näst intill. Att Fonterra steg har ju som bekant numera ingen större betydelse för Arlas acontopris.

Vi vet inte vad som kommer att hända men mjölkproduktionen men troligen går den ganska bra i EU eftersom det har varit mycket kortare perioder med torka i år än i fjol. Om resonemanget håller så ligger mjölkgårdens styrka i att man nu kan se fram emot betydligt lägre foderpriser förr eller senare. Såväl mängden av egenproducerat foder, som i år är större, och inköpt kraftfoder kommer att sjunka. Grattis till det alla.

Raps. Med stigande oljepris och svag rapsskörd i EU så står vår oljegröda emot ganska bra och relativtalet till vete har förbättrats vilket troligen kommer att leda till en viss optimism inför årets rapssådd.

Och nu rullar tröskorna i Sverige. Gissa om det blir fullt i tanken snabbt – så gynnsamma var försommarregnen!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen