Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 15 maj 2018

"Det ser hyfsat ut för våra kor och odlingar"

Med det dyra sojamjöl som är just nu så är eget skördat protein en riktigt stor angelägenhet för alla mjölkbönder, skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson.
Björn Folkesson. FOTO: Ann Lindén

Smör. Ny toppnotering på Eurex. 6 100 euro per kontrakt och en hög euro dessutom. Det här är onekligen en bra signal inför nästa Fonterrra-auktion och åtskilliga bedömare menar också att mjölkpriset har uppsida under månaderna som kommer. Jag skall försöka ge information om mejerimarknaden men jag tror nog att bönder har fullt upp denna bråda tid med majssådd och förberdelser för första vallskörden.

Det växer så det knakar i den ovanligt hållbara värmen som vi fått och jag tror att de allra tidigaste bönderna är i gång och hackar runt 25 maj om inte rent av förr. Med det dyra sojamjöl som vi just nu har så är eget skördat protein en riktigt stor angelägenhet för alla mjölkbönder och vi kan hoppas att stillestånden blir få. Att hacka gräs med ett realistiskt hopp om bättre mjölkpris är förstås inte det sämsta.

Vete. Vi var uppe och snuddade verkligt fina vetepriser i förra veckan men när USA fick regn och USDA-prognosen var smått negativ så föll vetet tillbaka en del men inte allvarligt alls. Nu är istället fokus riktat åt Ryssland och Ukraina där tendenser till torka börjar synas, så vi får se vad som händer.

Det är cirka tre veckor kvar av ovisshet för vår nya skörd och många väntar med att sälja för att eventuellt ta hem en pristopp. Det finns de som gör affärer också, och de erbjuds priser som ligger cirka 15 öre högre än i fjol, så visst ser det hyfsat ut för våra kor och odlingar. Det är bara pricken över i:et som fattas.

Majs. Dyrast på Matifbörsen just nu råkar vara majs. Den har blivit sent sådd och har väl också gynnats av hög efterfrågan, detsamma gäller i stort sett också Londons fodervete. Omräknat i svenska kronor står fodervete just nu i 172 sek och våra fritt gårdenpriser ligger runt 1,45 sek och det är också bättre än ifjol vid den här tiden. Det skall bara sägas att här kan hända mycket då fördelning på bröd och fodervete är helt skriven i stjärnorna.

Valuta. Den riktigt toklåga kronans tid är nu över och därmed är möjligheten att sälja på topp borta. Det hindar inte att det fortfarande är ett bra pris på euron så ni som ännu inte minskat er valutarisk har all andledning att göra det nu.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen