Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 16 juni 2019

Digitaliseringen behöver en trepunktslyft

Överföringen av jordbruksdata mellan jordbrukets driftverktyg måste bli smidigare. Det sätter press på företagens tankar på egna jordbruksdatavärldar, skriver Per Emgardsson i veckans teknikkrönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter
Per Emgardsson, teknikreporter FOTO: Ann Lindén

Växelplogen hemma är en Kverneland från 1985. Den gör ett perfekt jobb tillsammans med den jämngamla Deutzen eftersom plogtillverkaren 1980 dealade med Deutz om att 1981-1986 använda Deutz trepunktslyft. Från 1987 passar västnorska plogar bara Ford, Deutzköparna måste istället välja en Lemkenplog.

Det nyss lästa var första (och sista) gången jag ljuger i Land Lantbruk. Sedan ett halvsekel finns trepunktsstandarder som gör att alla traktorer och redskap både passar ihop och är bakåtkompatibla.

Men jordbrukets datavärld ser ut precis som mitt ihopljugna exempel. Ska det alls bli något av jordbrukets digitalisering måste framtidens trepunktslyftar, datatransporten mellan jordbrukets tekniska hjälpmedel, också standardiseras. Iden att bygga egna datavärldar är lika befängd som tron på att människors enastående egenskaper låter sig begränsas av slumpmässigt dragna politiska pennstreck genom naturen.

Att det 2019 för att få två traktorer att köra i samma spår behövs USB, PC, internet och allehanda program är lika befängt som om det krävdes vevar, glödpapper, krutpatroner och hammare för att starta traktorn.

Därför ger standarder som ISO-xml hopp om en ljusnande framtid, precis som trepunktsstandarden en gång gjorde.

Per Emgardsson

Teknikreporter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen