Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 oktober 2019

Diskussion om vildsvinsförvaltning ett bevis på misslyckande

För att våra medlemmar ska kunna vidareutveckla sina företag i den utsträckning man önskar måste viltskadorna minska. Det skriver LRF:s Palle Borgström.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Palle Borgström är förbundsordförande för LRF.
Palle Borgström är förbundsordförande för LRF. FOTO: Stig Hedström

Årstidens variationer innebär att vi nu går in i en period av ett visst lugn på gårdarna och det finns mer tid för reflektion och analys. För många av våra företagarmedlemmar landar analysen i att viltskadorna måste minska för att en vidareutveckling av företaget ska vara aktuell.

Vi som är lantbrukare vet att man inte kan förutse hur vädret kommer att bli, om en flock gäss väljer att rasta på just mina fält eller om vildsvinen kommer att böka och förstöra. Har man jobbat med naturen och i många år, vet man att ett visst svinn, får man räkna med.

Men skördebortfall på mellan 10 och 100 procent och en omöjlighet att bestämma över sin växtföljd är inte ”ett visst svinn”. Till skillnad från att påverka vädret, kan vi faktiskt göra något åt de ohållbara viltstammar som finns i vissa av landets regioner.

På riksförbundsstämman i maj visade vi att LRF tar frågan om viltskador på största allvar. Vi gör allt vi kan för att påverka i rätt riktning. Det är positivt att se att både Livsmedelsverket och Naturvårdsverket i sina färska remisser om försäljning av vildsvinskött och förvaltning av vildsvin, tar frågan på allvar.

Grunden i att minska vildsvinsstammen och skadorna är i dag lokal förvaltning. Men i sin reviderade förvaltningsplan för vildsvin skriver Naturvårdsverket: ”Förvaltningen av vildsvin kan i vissa fall kräva mer kontroll än för övrigt klövvilt…”

Att vi tvingas diskutera nationell och statlig förvaltning av vildsvin, är ett misslyckade för den lokala förvaltningen och ett bevis på att den inte fungerar. Vi får från flera håll rapporter om jaktlag som jagar intensivt och utnyttjar varje skottillfälle, men ändå ökar stammen och skadorna.

Med tanke på hur utvecklingen av populationen ser ut, är det tydligt att både jägare och markägare behöver guidning i förvaltningen. Det finns också stora brister i jaktlagstiftningen som behöver moderniseras.

I dagsläget kan man i vissa fall straffas för att ha skjutit för många djur eller djur av fel ålder, istället borde man införa ett avskjutningsmål för vissa arter.

Just nu arbetar vi för att ta fram en handlingsplan för att minimera vildsvinsstammen. Ambitionen är att enas med jägarnas organisationer om denna, det kommer inte bli lätt.

Men vi förväntar oss att alla parter gör sitt yttersta för att nå en samsyn så att vi tillsammans kan ta kontroll över den eskalerande situationen som viltskador i lantbruk och skog i dag är och få ner skadorna till en acceptabel nivå.

Palle Borgström,

LRF:s förbundsordförande

LÄS MER: Palle Borgström: ”Finns en jargong som är skadlig för de gröna näringarna”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen