Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 19 december 2018

Drama på oljemarknaden ger lägre pris

Oljepriset sjunker och ännu har det inte nått botten. "Vi bönder ser fram emot att fylla våra dieseltankar till vårbruket med ganska lättbetalda räkningar", skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert och spannmålsodlare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och spannmålsodlare. FOTO: Ann Lindén

Olja. Här är den stora dramatiken! Gott och väl under 50 dollar per fat för WTIoljan och flertalet bedömare tror på ännu lägre pris framöver. Bilförsäljningen rasar i Sydostasien och olika aktieindex har fallit länge nu. Det finns alldeles för mycket olja i lager och då faller förstås värdet på den produkten.

Det här sätter press på alternativa energikällor som får allt svårare att befästa sin ställning när den billiga oljan finns att tillgå. Det började kanske med Trumps rivstart som skapade massor av jobb. Tillväxten steg på ett betänkligt sätt och då gick Federal Reserv in och höjde räntan för att kyla ned marknaden. Här krockar alltså två mål, varav det ena är att motverka inflation, och det sammanfaller i tiden med oljebolagens mål att tjäna pengar på att sälja olja. Vi bönder ser fram emot att fylla våra dieseltankar till vårbruket med ganska lättbetalda räkningar.

Vete. Vi har haft ett minirally i vete under senare tid vilket har drivits av att Ryssland nu sålt ut stora vetetillgångar och i det tempot kan inte försäljningen fortgå. Priset på Decemberkontraktet 2019 är nu upp i 193 euro per ton och det är länge sedan det var så högt.

Vi som har vete på fälten att sälja, i kombination med en börsposition som stiger i värde om vetet sjunker, måste vara uppmärksamma nu. Den fysiska varan skall säljas när börsen stiger och futurekontraktet skall köpas tillbaka när börsen har fallit. Det här är angeläget att bevaka!

Soja. Någonting går bättre mellan Trump och Xi i Kina. Den amerikanska sojan beställs återigen av Kina och det är förstås gynnsamt för sojapriset. Det här betyder att fallande foderpriser nu är ganska långt borta även om ett prisfall nog kan komma när vintern har gått.

Mjölk. Snygg årsavslutning på Fonterra igår med ytterligare någon procent upp. Mest glädjande var kanske att Arlas stora produkt – som ju är skummjölkspulver- steg med 3,4 procent och det här är andra stigningen i rad. Det är glädjande att se hur mejerivaror går upp när börs och olja går ned. Det är också en förändring av betydelse när pulver stiger snabbare än smör och väl andra fetter också. Kanske är det en större lageruppbyggnad på gång och det får köparna att öppna plånboken i hopp om att det inte skall bli ännu dyrare nästa gång.

Sammanfattningsvis finns det ljus i tunneln för mjölken även om foderkostnaderna är på väg att slå rekord just nu. Det här kan mycket väl balansera om sig framemot försommaren då fodret kan sjunka och mjölken stiga. Det enda som är helt rättvist är väl att ingen vet vem som blir vinnare eller förlorare när en fri marknad tillåts fungera.

Nu säger jag God jul och glöm inte att sätta ut ett grötfat till katt och tomte – annars blir det ingen riktig jul!

Relaterade artiklar

Till toppen