Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 24 augusti 2019

En typisk bonde – vad är det?

Stereotyper är förenklingar av verkligheten. Men i stället för att motarbeta den stereotypiska bilden av en bonde bör vi fråga oss vilken bild av oss vi vill ge, skriver Emilia Astrenius Widerström.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen.
Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen. FOTO: Maria Törner

Sommaren går mot sitt slut och för många innebär det en nystart eller ett försök att återgå till gamla rutiner efter en härligt degig semester.

För del flesta i vår näring är det skördetider. Vissa har redan hunnit färdigt, andra har knappt börjat. Det är nu man är extra duktig på att hålla hastighetsbegränsningarna, även om man får en och annan irriterad bilist bakom sig när man kör i snigelfart förbi fält som tröskas. Blir det mycket halm? Vems är den nya tröskan? Det är nog många med mig som ägnar sig åt detta beteende som av utomstående kallas ”nörderi”.

Ordet nörd kommer från engelskans slangord ”nerd” från 1950-talet och är benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. Nörd kanske inte ursprungligen hade en så positiv betydelse, men idag kan man vara nörd på allt. Min favoritnörd är Sheldon i TV-serien ”The Big Bang Theory”. Han är supersmart, men förstår inte hur sarkastisk han kan låta och blir ganska ofta missförstådd. Särskilt när han applicerar kvantfysik på sociala situationer. En stereotypisk nörd.

Stereotyper bygger ofta på en förutfattad och förenklad bild av en person eller en grupp människor. De används flitigt i reklam och filmer, men de dyker också upp som slagträ i debattartiklar, diskussioner och sociala medieflöden.

Stereotyper finns också för vem som äter vad. Som att man väljer att äta kött för att det ”alltid varit så”. De typiska köttätarna är vita medelålders män som inte bryr sig så mycket om sin omvärld och som behöver en tonårsdotter för att få i sig lite annat än kött? Känns den stereotypen igen?

Kunskap och fakta finns i dag tillgänglig på ett helt fantastiskt sätt. En Google-sökning senare och du kan antingen lära dig något nytt eller stärka din uppfattning. Men hur fakta tas emot beror också på vem du är eller vilken grupp du tillhör. Det kan handla om en organisation, yrkesgrupp, politiskt parti eller liknande. Du kan snabbt få en stämpel genom att avslöja din tillhörighet och utifrån det får du en stereotypisk beskrivning.

Trots att vi bönder har högt förtroende hos svenska konsumenter, tror jag att vi ska ta en funderare på vad som är stereotypen för en ”bonde” och varför den ser ut som den gör.

Vilka är vi? Sist jag kollade i spegeln var jag varken man, förändringsobenägen eller särskilt medelålders. Och inte ens de som passar bättre in i den stereotypen tänker likadant.

Men frågan vi också borde ställa oss är vilken bild av oss vi vill ge?

Emilia Astrenius Widerström

LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Till toppen