Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 december 2018

Ensileringsmetod belönades med Nobelpris

Vi kan tacka en Nobelprisvinnare för vår tillgång till konserverat foder, skriver Per Emgardsson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson.
Per Emgardsson. FOTO: Ann Lindén

I Nobelpristider går tankarna till fritidsjordbrukaren Artturi Ilmari Virtanen och ett 90-årsjubileum. Artturi föddes 1895 i Sibbo öster om Helsingfors. Efter studenten fick han jobb på Valios forskningslaboratorium, pluggade organisk kemi vid flera universitet men återvände till forskningslaboratoriet och undervisning vid Helsingfors Universitet.

I det inbördeskrigshärjade Finland var mejerivarornas skiftande näringskvalitet ett allvarligt folkhälsoproblem. En orsak var dåligt grovfoder.

Lösningen vore att bevara färskt vallfoder till vintern, så 1925 började Virtanens forskargrupp utveckla en metod för att konservera grönmassa. Den var mogen för marknadsföring som AIV-foder 1929. Utspädd svavelsyra och saltsyra gjorde grönmassan så sur att bara mjölksyrabakterierna överlevde. 1933 kunde Virtanen köpa ett eget lantbruk. Idag ensileras nästan all grönmassa, men med snällare tillsatsmedel än AIV-syra.

Ensileringen fordrade kunnigare arbetare, men spred grovfoderskörden över sommaren. En del daglönare kunde då få fast jobb som lantarbetare, med 1930-talets perspektiv var det ett viktigt socialt framsteg.

Det genombrott AIV-ensileringen innebar ansågs så viktigt att Virtanen 1945 tilldelades Nobelpriset i kemi för ”sin metod för att konservera foder”.

Relaterade artiklar

Till toppen