Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 14 februari 2020

”Ett enat bondeled mot SVT-granskning hade varit önskvärt”

Låt inte djurrättsaktivisternas bilder bli sanning. Fortsätt att dela med dig av din vardag, så att konsumenterna hela tiden fortbildas om vad som händer på gårdarna, uppmanar mjölkbonden Anette Gustawson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Låt inte djurrättsaktivisternas bilder bli sanning, skriver Anette Gustawason.
Låt inte djurrättsaktivisternas bilder bli sanning, skriver Anette Gustawason. FOTO: Privat

Djurrättsaktivisterna agnade och de första dagarna svalde bondeleden Uppdrag gransknings bete med hull och hår, med några få undantag.

Vartefter dagarna gått hittar man fler och fler som kommit till sans och skrivit välformulerade texter på sociala medier. Det värmer och skänker lite medmänsklighet i eländet.

Vad var det vi såg egentligen? Vi såg koskit, dock inte gammal sådan, vi såg tunna kor, men vi såg även normalhulliga kor. Men jag har egentligen ingen aning om vad vi såg, ögonblicksbilder säger inget om helheten.

En massa anmälningar säger inte heller något. Vi vet inget om vem som gjort dessa anmälningar och vad de handlar om. Vem som helst kan bli anmäld.

Jag litar fullt och fast på vårt kontrollsystem och att tjänstemännen som varit där i omgångar utfört sitt jobb. Med tanke på hur nitiska länsstyrelserna oftast är så har jag svårt att tro att det går att mörka vanvård just vid kontrollerna.

Står jag bakom djurvanvård? Nej, absolut inte, men jag har ju inte den blekaste aning om hur det egentligen ser ut i det här fallet. Det går att vinkla och få bilder som ser otroligt läskiga ut från alla oss mjölkbönder. Även från den mest välskötta gård.

Men nu har även SVT legaliserat denna form av dokumentation, som inte tycks vara något annat än smygfilmning vid olaga intrång. Flera års arbete och bearbetning av våra beslutsfattare för att få till hårdare regler mot just olaga intrång har fått sig en rejäl törn.

Fler kontroller kommer inte att hjälpa. Det kommer bara att göra det ännu mindre lustigt att vara bonde. Har man den minsta kunskap om hur djurrättsaktivister tänker så vet man att deras anmälningar inte handlar om att hitta vanvårdade djur. Deras slutmål är att all djurhållning ska upphöra. Det är det som vi måste fokusera på.

Jag hade önskat ett enat bondeled, som tillsammans stått upp mot SVTs hantering av detta enskilda fall. Om det är ett djurskyddsfall så ska det hanteras som detta av våra myndigheter, med hänsyn till djurens och den aktuella familjens väl och ve.

Jag kommer att fortsätta dela med mig av min vardag med bilder och filmer. Gör det ni med, så att konsumenterna hela tiden får en inblick i vår vardag. Fortbilda dem om vad som händer på gårdarna. De är medvetna, men kan i princip inget om hur det går till på ett jordbruk.

Låt inte djurrättsaktivisternas bilder bli sanningen. För en sak är säker, aktivisterna kan vi bara hantera om vi gör det tillsammans.

Anette Gustawson,

Mjölkbonde, Billinge gård

LÄS MER: Varför svarade ni inte på kritiken, Arla?LÄS MER: Böndernas moteld: ”Visar upp kärleken till djuren”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen