Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 7 februari 2019

Ett ljus i tunneln för prövade mjölkbönder

Land Lantbruks råvaruexpert Björn Folkesson talar om fantastiska auktionsresultat på Fonterra, då mejerivarorna återigen steg.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert.
Björn Folkesson, råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Mjölk. Fantasiska auktionsresultat på Fonterra i går, onsdag. Mejerivarorna steg i genomsnitt med 6,7 procent. Helmjölkspulvret upp med hela 8,4 procent och därmed är hela fallet som inleddes våren 2018 upphämtat. Skummjölkspulvret som är Arlas stora produkt har efter de senaste auktionernas uppgång raderat ut det gamla prisfallet med råge.

SMP, som det förkortas, är nu uppe i 2 500 dollar och då är det dessutom på en skapligt hög dollarnivå. För smörets del så är återhämtningen mer blygsam, men priset nu överträffar i alla fall augusti 2018. Bristen på mejerivaror är nu tydlig då det totala utbudet stannade på 23 326 ton.

Eftersom kommentarer från insiders är svåra att hitta på fria hemsidor får vi nöja oss med ett fåtal förklaringsfaktorer:

1. EUs en gång så stora pulverlager är nu i det närmaste borta.

2. Fransk och tysk mjölkinvägning har minskat.

3. Torkan i Australien kan ha ett finger med i spelet och slutligen

4. Efterfrågan på smör, ost, pulver med mera är fortsatt mycket stark och då kanske särskilt i Asien.

För den som har en mjölkgård och lever med ett sänkt mjölkpris och dessutom har foderkostnader på en kanske aldrig högre nivå, så är gårdagens auktion ett väldigt trevligt ljus i tunneln.

Vete. Faktiskt är det så att vi har sett en ny botten för vete med leverans i december 2019. Igår föll kontraktet till under 188 euro per ton. Det är inget stort fall men likväl ett nytt lägsta.

Den franska försäljningen vill inte ta fart och en första försiktig tolkning av bestånden som såddes i höstas säger att utvintringsskadorna är väldigt små, om ens några. Ytterligare negativt är att euron har stigit mot dollarn och det är aldrig gynnsamt för oss.

Jag hoppas att alla veteodlare nu är klara med det prov som Lantmännen kräver för att man skall vara behörig att handla på börsen. Det kan påminnas om att om man vill skydda sig mot prisfall genom all sälja på börsen så är prisskillnaden mellan köp- och säljkontrakten ganska stor. Det innebär att om man väntar för länge med att sälja måste marknaden falla ännu mycket mer innan avslutet ger pengar i vinst.

Rapsen som steg till 380 euro per ton på grund av att februarikontraktet löpte ut, är nu tillbaka på sin gamla låga nivå och nu är maj närmaste kontrakt. Rapsen lider av ett lågt oljepris och det kan kanske bestå länge eftersom Trumps USA nu är nettoleverantör till världsmarknaden och så har det inte varit på länge.

Relaterade artiklar

Till toppen