Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 12 maj 2019

Ett misstag att inte läsa på inför EU-valet

Vilken enorm betydelse EU har för våra gröna näringar gick inte upp för mig förrän jag stötte på det i praktiken, skriver Emilia Astrenius Widerström i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Emilia Astrenius Widerström
Emilia Astrenius Widerström FOTO: Louise Lindholm

När jag var yngre, och säkerligen inte visste bättre, var inte EU-valet något jag förväntansfullt längtade efter. Valet till EU-parlamentet har aldrig varit någon stor sak i min närhet och vi diskuterade aldrig vem eller vilket parti man skulle bäst rösta på.

Så här i efterhand önskar jag att någon skulle ha förklarat mer om vad EU-valet betydde för Sverige. Vad vi har gemensamt med övriga länder i den Europeiska unionen, att vi i mångt och mycket delar regler och åsikter om hur vi bygger samhället med den pengapott vi tillsammans lagt i EUs kassa.

Vilken enorm betydelse EU har för våra gröna näringar gick inte upp för mig förrän jag stötte på det i praktiken. När jag hörde ordet Cap för första gången och verkligen förstod vad det innebar var jag i sena tonåren. Men att förstå allt innehåll i Cap är nog ett livslångt lärande.

Jag får nya kunskaper hela tiden jag jobbar i de gröna näringarna. Och genom alla besök i Bryssel tillsammans med mina europeiska kollegor. Vi har liknande utmaningar, vilket också gör att vi kämpar mot samma mål. Fast ibland vi har lite olika syn på hur vi ska ta oss dit.

EU-valet står för dörren och EU-ersättningarna har börjat diskuteras. Allt från vilka bönder som får mest till att bönderna tjänar storkovan på ersättningarna. Åsikter om att marknaden ska styra och därmed att de gemensamma EU-riktlinjerna för att bedriva schysst matproduktion minskas. Samtidigt ökar kraven från medlemsländerna på hållbarhet, biodiversitet och en levande landsbygd. En ekvation som jag inte fattar hur den ska gå ihop. Det är lite som att vilja ha en äkta Armani-väska men betala priset för en kopia.

Brexit och andra osäkerheter i omvärlden gör att det krävs en översyn av EU-budgeten. De flesta håller nog med om att vissa saker behöver moderniseras, men om vi inte har ett nytt system på plats, är det svårt att se hur mindre ska kunna göra mer.

Så, har ni insett kopplingen mellan jordbrukspolitiken och EU-valet? Det går ut på att se till att rätt folk hamnar på rätt plats. Folk som har förståelse eller vilja att inse hur jord- och skogsbrukets utveckling i Sverige också bestäms i Bryssel och Strasbourg. Redan där kan vi påverka.

För ett grönare Europa behöver vi ha förutsättningar att fortsätta bedriva våra verksamheter. Och för det krävs politisk vilja, men också att vi tar ansvar för vilka politiker vi sätter där.

Emilia Astrenius Widerström

LRF Ungdomens ordförande

Relaterade artiklar

Till toppen