Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 23 januari 2019

”Ett önskescenario som inte är orealistiskt”

I den bästa av utvecklingar för mejerivaror kombineras ett stigande mjölkpris med sjunkande foderkostnader, skriver råvaruexperten Björn Folkesson.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Vete. Det händer en hel del i fysisk vara just nu. Särskilt intressant är kanske veteprisuppgången på inhemska ryska marknaden. Det oroar det politiska etablissemanget eftersom det leder till en oönskad inflation. Det betalas en del fraktsubventioner också för att sibirisk spannmål skall kunna fraktas till konsumtionsorterna.

Det hela beror förstås på att den ryska utförseln av vete har varit både stor och snabb och då sjunker hemmalagren. För EUs del är det här välkommet då Frankrike slipper att sälja vete billigt som annars skulle ske om man tog upp konkurrens med Ryssland. Nu är det istället så att USA och Argentina utgör våra huvudkonkurrenter och då handlas vete till högre nivåer.

För oss bönder är dock intresset inriktat på en efterlängtad säljtopp men den tycks inte vilja komma. Vetevärdet på Matifbörsen har nästan inte rört sig alls på flera månader och de flesta bönder jag talar med är helt inriktade på att ”vänta och se”. Marknadssituationen är ju annars fokuserad på att 2019 blir en återgång till normalpris eller nya fantastiska prisrekord om en kännbar torkperiod skulle göra sig gällande under maj eller juni månader.

Mjölk. Den ovanligt goda prisutvecklingen på mejerivaror syns nu ordentligt på Eurebörsen. Både skummjölkspulver och smör har stora uppgångar bakom sig vilka troligen gynnats av att Fonterra har stigit flera gånger i rad. Nu senast tog just pulvret ett jättesprång med över 10 procent.

Ett av skälen till uppgången är att EUs pulverlager nu sjunkit så mycket att bara 25 procent återstår. En lika gynnsam faktor är säkert att utbudet på Fonterra har krupit ned och ligger nu under 30 000 ton. Själva mjölkproduktionen i Frankrike och Tyskland har också minskat och då är det inte konstigt att det Holländska spotpriset följer med upp.

Jag gissar att Arla kan komma med maximalt en ny prissänkning av mjölkpriset innan det ånyo vänder uppåt. Läget ser alltså ganska ljust ut på mjölksidan där ett stigande mjölkpris kan kombineras med sjunkande foderkostnader. Det här är förstås ett önskescenario men som sådant inte helt orealistiskt.

Valuta. Man kanske kunde ha trott att svårigheterna som vi har sett i regeringsbildningen skulle ha sänkt kronan, men så har det inte blivit. Vi diskuterar fortfarande en nivå runt 10,25 kronor för en euro och det är som alltid svårt att ge råd i hur vi skall agera då. Själv vill jag se en topp innan jag säkrar euron och jag tror det är många med mig som tagit smällar i just valuta, så allt som kan göras för att höja modet på oss bönder tas tacksamt emot.

Raps. Här finns en liten solstråle i mörkret. Oljan går svagt upp och palmoljan också, då kom äntligen vår raps över 270 euro per ton.

En månad till och vi förbereder gödningsspridning – det går fort dit!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Drama på oljemarknaden ger lägre pris”

Relaterade artiklar

Till toppen