Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 3 maj 2019

”Följ valutan noga – det handlar om stora pengar”

För spannmålsodlarna är kronfallet en av få goda nyheter medan prisfallet på själva varan, vete och raps, bekymrar samtidigt som många fortfarande har fått för lite regn, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, spannmålsodlare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, spannmålsodlare och råvaruexpert. FOTO: Ann Lindén

Valuta. Nu har euron passerat 10,70 kronor. Dess officiella kurs är inte där men som högst har den varit på 10,71 kronor. Riksbankens stabila ränta som fick euron att nå 10,66 har nu överträffats av andra faktorer. Vi har stora lån och för små förtjänster för att kunna amortera i vettig takt. Då kan inte RB dra upp räntan utan att riskera att många kommer på obestånd. Det här vet valutamarknadens aktörer och därför vill alltför få köpa kronor men desto fler vill sälja.

Idag steg även euron en del mot dollarn och då är inte hela felet i Sverige. Det är rena dopingmedicinen för exportföretag vilka nu säljer till verkligt attraktiva priser alltmedan hushåll får hem allt färre varor för en hundralapp. Vart är vi på väg, undrar ni, och jag undrar om inte 10,75 är inom räckhåll också. Vi bönder spelar ju på valutakasinot med vårt gårdsstöd och det blir viktigare för varje dag att bestämma en målkurs och sedan ringa den lokala banken för ett avslut. För spannmålsodlarna är kronfallet en av få goda nyheter alltmedan prisfallet på själva varan, det vill säga vete och raps, bekymrar och många har fortfarande fått för lite regn också.

Mjölk. Pulvret på Eurexbörsen har stigit till över 2 000 euro per ton och därmed är följsamheten mot Fonterra ganska god. Priset på fysisk mjölk forsätter dock ned, i varje fall på Friesland Campina. Mjölkproduktionen är troligen ganska god just nu med svalka och fukt i betesmarkerna vilket har prisdämpande verkan. Den här tiden på året har ofta Friesland Campina en fallande trend för att stiga framemot augusti och sedan fortsätta året ut. Att FC sänker har eventuellt en återhållande effekt på Arla som ju anses följa FC mer eller mindre väl.

Foder. Inför nya långkontrakt har man att väga eurouppgången mot spannmålsprisfallet. Dessa två helt olika marknader blir en och samma hos bonden. Vår målbild är förstås att undvika en foderprissäkring på en eurotopp men gärna köpa foder när spannmålen är i botten. Att foderspannmål har kunnat sjunka från 220 euro till cirka 175 euro beror på att det växer välsignat norr om Svarta Havet och det är ingen brist på fukt i USA heller. Det hjälper inte det finns torkfickor i västra EU när storspelarna har det så väl förspänt.

Det skall dock sägas att i USA är nu nederbörden så riklig att majssådden blir sen. Det har fått just majsen att inta en särställning och det är placerarnas favoritfokus just nu. Personligen skulle jag avvakta foderköp så länge det går för det mesta talar för att prisfallet fortsätter. Texas har redan börjat tröska vilket gör att ny spannmål skall säjas innan den gamla är slut.

Slutligen uppmanar jag er att följa valutan noga – det handlar om stora pengar.

Björn Folkesson

spannmålsodlare och råvaruexpert.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen