Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 11 november 2019

Folkesson: ”Kan bli en utökad grisproduktion”

Kommer det bli en ökad grisproduktion i kölvattnet av den väldiga obalans som har uppstått med den kinesiska bristen?

Det frågar sig råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare och krönikör.
Björn Folkesson, lantbrukare, spannmålsodlare och krönikör. FOTO: Ann Lindén

Mjölk. Det fortsätter upp på våra mejerimarknader. Först kom Friesland Campina med en höjning och efter det Fonterra. Det för Arla så viktiga skummjölkspulvret är nu 5 årshögsta eller ca 2 900 dollar per ton. För ca ett år sedan var priset bara 2 200 dollar! På auktionen utbjöds hela ca 38 000 ton och ändå steg flertalet produkter.

Placerarna på Eurexbörsen som ju handlar mejerivaror i pappersform har inte varit sena att haka på trenden. Det vill säga man köper kontrakt i hopp om framtida uppgång. Det här är ju något av ett drömläge för mejerierna, då den minst förädlade produkten kan sälja så dyrt att man inte behöver dumpa priset på mjölk ost och smör.

Nu är vi i november, och med utfallet på Fonterras auktion, så närmast stärks ju förväntningarna på bra efterlikvid när nu året snart har gått.

Vete. Här har vi en ”vänta och se ”-marknad! På fredagen så kommer visserligen USDA med en rapport om tillgång och efterfrågan på jordbruksvaror och det de flesta placerare väntar på är om torkan i Australien verkligen har satt ned skörden till jättelåga 15 millioner ton?

Skulle den prognosen få stöd av USDA så har vi fått en stabil plattform under vetet vilket gör att säljarna kommer att ligga lågt länge. Bönder är ju just säljare av vete men för att få dem aktiva krävs det nog att vetet stiger till i varje 1,50 kr innan beslut tas.

Det verkar heller inte bli någon rekordskörd i Argentina och det gör att stöttningen till vetepriset blir ännu starkare. Vad vi väntar på är nya stora exportaffärer från fransk hamn och innan det sker så står priset ganska stilla.

Gris. De svenska priset på gris har väl fått något stöd av afrikanska svinpestens utbredning i Kina, men i Danmark har man nu fått stora beställningar på fläsk från andra sidan Stilla havet. Även Kanada säljer griskött till Kina så man kan undra om vi får en ökad grisproduktion i kölvattnet av den väldiga obalans som har uppstått med den kinesiska bristen?

Valuta. Det är en oundviklig följetong. Vi såg en ny Euro-botten förra veckan. Det var 10,64 kr. Anders Borg meddelar sin syn på läget i Dagens Industri och menar att euron går mot en krasch. Skulle Riksbanken så höja räntan i december så kanske vi snart är tillbaka på 10,30 kr?

Ingen vet, men jag tänker hålla fast vid min strategi och det är att sälja när euron slår nytt rekord det vill säga över 10,95 kr, sedan har vi gott om tid att gå ur. Det är ju långt till sista september och någon dip borde vi få under resans gång.

Politik. Mullret om sänkta gårdsstöd är redan igång och Round Up-förbud också. Gör er beredda … det kostar i alla fall ingenting!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen