Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 18 november 2019

Folkesson: Trögt på vetemarknaden

EU har mycket vete liggande och det behöver säljas i ganska stora kvantiteter för att inte kyla ned köparna, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i sin krönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert, lantbrukare och spannmålsodlare.
Björn Folkesson, råvaruexpert, lantbrukare och spannmålsodlare. FOTO: Ann Lindén

Vete. Nu går det trögt! Senaste storaffären på vetemarknaden var att Egypten köpte allt sitt vete av Ryssland och Ukraina. Det är skillnaden i fraktkostnad som är negativ för Frankrike och därmed för oss. Matif-börsen har nu halkat ned från 186 euro per ton till dagens ca 180 euro per ton. Jag själv har en majposition som nu faller i värde.

Siffrorna ovan gäller alltså majkontraktet. Vi får se var utvecklingen tar vägen, men saken är den att EU har mycket vete liggande och det behöver säljas i ganska stora kvantiteter för att inte kyla ned köparna allt för mycket.

På vetets väderfront händer annars en del och det är främst England och Frankrike som har svårt att få höstsådden i jorden på grund av för mycket regn. England lär bara vara halvsått och Frankrike har kanske 10 procent kvar att så.

Därtill en del majs kvar att tröska. Bortom haven har vi en storexportör i form av Argentina. Skörden lär väl snart gå i gång, men bedömningen är att det amerikanska jordbruksdepartementet har överskattat skörden med minst 1,5 miljoner ton, så det är alldeles fel av oss att paniksälja nu.

Gris. Matpriserna i Kina har nu gått upp och det beror främst på den akuta fläskbristen. Det här kommer ju högst olägligt för giganten i öster. Man påförde tullar på sojan vilket fördyrade foderimporten och så nu storimport av gris.

Även i Sverige talas det om dyr skinka i kölvattnet på den internationella turbulensen och jag tror inte att ni hör några grisbönder som klagar. Men det blir heller ingen bingo eftersom det svenska grisköttet till största delen stannar på hemmamarknaden. I veckan som gick så höjde även Tyskland priset på helfall av gris till hela 1,9 euro, vilket är en nivå som det nog inte varit uppe på i alla fall 20 år.

Gödning. Allt medan kvävet fortsätter att ligga stabilt så har fosforgödsel rasat i pris. Gödningsmarknaden är ju inte särskilt transparant, så varför fosforn har fallit har i alla fall inte jag någon större koll på. Däremot är väl fosfor något som handlas ihop med kalium, så om vårt svenska pris på PK har fallit är värt att undersöka.

Mjölk. Nu lyfter även det tyska mjölkpriset vilket är i god överensstämmelse med det holländska. Vi ser annars hur obalanserad marknaden är för mejerivaror, där ju skummjölkspulvret håller på att slå all time high på både Fonterras auktioner och Eurexbörsen.

Däremot är smör riktigt billigt just nu. Det var inte allt för länge sedan det var precis tvärtom. För mjölkbönderna som nu haft oförändrat mjölkpris sedan i våras, så borde omvärldssignalerna inge hopp om att Arla följer de stora mejerierna inom kort.

Nu skall vi vässa klorna inför sänkta EU-stöd … för så blir det med största sannolikhet.

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Kan bli en utökad grisproduktion”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen