Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 juli 2019

Frågan om växtskydd behöver nyanseras

Kunskap och samarbete behövs för att kunna producera livsmedel på ett hållbart sätt, skriver Negin Nasiripour, som efterlyser mer diskussioner om växtskydd.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Negin Nasiripour.
Negin Nasiripour. FOTO: Privat/Göran Berglund

Just nu är det semestertider, vilket för många av oss innebär sol, bad och god mat. Vi lägger oss tillrätta i avkopplingens sköna vagga. Samtidigt reflekterar nog en del över den senaste tidens hållbarhetsdebatter kopplade till det vi äter. Exempelvis har frågan om antibiotikaresistens blossat upp i och med diskussioner kring importerad haloumi. Vad som däremot inte lyfts tillräckligt eller särskilt nyanserat är växtskyddet.

Någon enstaka gång kan man läsa om växtskyddsmedelsanvändning i lantbrukets och trädgårdsnäringens livsmedelsproduktion, men växtskydd är så mycket mer. Växtskydd handlar också om att förhindra ogräs och skadegörare som angriper växter eftersom dessa sänker skörden, orsakar kvalitetsproblem och därför vållar stora ekonomiska förluster.

Detta kan göras på olika sätt, till exempel genom förebyggande åtgärder. Integrerat växtskydd ska tillämpas av alla som använder växtskyddsmedel och en hållbar användning av dessa är reglerat på EU-nivå samtidigt som svenska myndigheter ansvarar för vägledning och tillsyn.

Kunskap och samarbete behövs för att kunna producera livsmedel på ett hållbart sätt. Nog så svårt att sätta sig in i för en konsument när denne ska inhandla sommarens jordgubbar i den lokala butiken, på torget eller ute på självplock.

Att lantbruket proaktivt jobbar tillsammans med myndigheter och organisationer är A och O för att kunna vara rustad för framtida angrepp och nya scenarion. Säkert växtskydd, en informationskampanj driven av flera organisationer och myndigheter, är ett steg i rätt riktning. Vi vill tillsammans ge råd om hantering av växtskyddsmedel och hur lantbruket kan jobba för att minimera miljö- och hälsoriskerna.

En ökad kännedom om frågorna behövs för att upprätthålla och utveckla hållbara metoder och åtgärder för växtskadegörare. Ett viktigt vägval när det kommer till den svenska Livsmedelsstrategin och det hållbarhetsarbete som lantbruket jobbar med.

Om vi människor vill ta till vara på våra resurser, skapa en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion och samtidigt gynna våra närmiljöer behöver växtskyddsfrågorna också lyftas och nyanseras.

Negin Nasiripour

Agronom och projektledare för Säkert växtskydd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen