Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 3 april 2018

Frågetecken kring globalt griskött

Den kinesiska tullen på fryst griskött från USA kommer säkert att ha påverkan på grisköttkonsumtionen, men på vilket sätt och kommer Sveriges produktion att ens påverkas? Det undrar råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika. 

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson spanar om råvarumarknaden.
Björn Folkesson spanar om råvarumarknaden.

Fläsk. Redan innan det stod klart att Kina skall försvåra import av fryst amerikanskt fläsk så var det prisfall på grisar i USA. Den Kinesiska tullen som skall utgöra 25 procent har förstås gjort situationen ännu värre. Vad kommer då att hända i Kina? Enklaste lösningen är ju förstås att låta priset stiga men äta som vanligt. I så fall kommer ju någon annan konsumtionsvara att få stryka på foten. Kommer det kanske att byggas nya svinhus i Kina eller kommer kanske Danmark att få en ny storkund?

Det är förstås att lätt att ställa frågorna och svaren kommer i sinom tid men redan står det klart att jordbrukssektorn nu är tydligt påverkad av Trumpadministrationens beslut att sätta USA före frihandelns principer. I Sverige kan det ju då kännas rätt lugnt, för den lilla svenska produktion av grisar som ännu finns kvar spelar ju i en division för sig självt och lär knappast beröras av det globala tumultet.

Majs och soja. Det har nu kommit en prognos för hur många acers av majs respektive sojabönor som de amerikanska bönderna skall så, och den var lite av en sensation i den bemärkelsen att åtskilliga acers av vårvete och bomull kommer att konkurrera ut majsen och sojan. De båda stora grödorna i USA kan alltså bli för billiga för att de skall intressera odlare fullt ut. Så fungerar en marknad! Det här hjälper förstås till att hålla sojapriset uppe och handeln just före påsk gav särskilt sojan ett nytt lyft och den är nu farligt nära att slå ett nytt högsta rekord. 

Foderkorn. Här slås verkligen rekorden, i alla fall på den tyska marknaden. Det handlar om priser på 170 euro per ton. Det är alltjämt stor efterfrågan från såväl den inhemska markanden som på den kinesiska. Det är lite av en overklighetskänsla som gör sig gällande när man ser självaste brödvetet vara billigare än det i alla tider nedvärderade kornet. Utan att veta så borde väl det här vara en möjlighet för svensk export av foderkorn också.

Mjölk. På EUs futuremarknad står fortfarande smöret ganska högt medan skummjölkspulvret nådde en ny botten i släptåg på Fonterras senaste auktion. Den svåra ekvationen av att göra ännu mera dyrt smör utan att det leder till lageruppbyggnad av pulver tycks lika svår att undvika nu som tidigare och därmed ter sig utsikterna för mjölkpriset ganska stabila. Arla lät ju mycket riktigt priset vara oförändrat för april.

Euro. Här slås nya rekord i högt tempo och nu tycks markanden fokusera på Sverige och den låga inflationen betyder nog mest i det fallet. Nu är lite varmluft på väg!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen