Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 28 mars 2019

Franska jordbruksutställningar är en upplevelse

Parc des expositions Paris Nord.

När rikspolitiker tar selfies med högmjölkare och tunnelbanan annonserar om traktorer. Då är det jordbruksutställning i Paris. Där slår lantbruksmässor igenom på ett helt annat sätt än i Sverige, konstaterar Per Emgardsson från den franska slätten runt världsstaden.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson, teknikreporter, delar med sig av sina tankar från Frankrike och årets upplaga av SIMA-mässan.
Per Emgardsson, teknikreporter, delar med sig av sina tankar från Frankrike och årets upplaga av SIMA-mässan. FOTO: Ann Lindén

Toppas kvällsnyheterna på restaurangens tv av det aktuella läget i jordbruket och om ledande rikspolitiker sedan poserar med högmjölkare, ja då vet man att det är jordbruksutställning i världsstaden Paris.

Tunnelbanan är prydd med annonser för traktorer och lokala franska livsmedel. De politiker med överlevnadsambitioner på landsbygden som inte fann sin ko ser till att i alla fall plåtas med svartvetepannkakor och Armagnac.

SIA är en upplevelse med hektarvis av franska viner, medan lokala franska ostar sprider en air av äkta regionalitet från hektaret intill. Vill man återfå luktsinnet möter läckerheten andouillette, ett lokala korvar, beredda av grovt hackade och helt identifierbara inälvor.

 Vårkorn nysått i Paris.
Vårkorn nysått i Paris. FOTO: Per Emgardsson

Jordbruksteknikutställningen SIMA ett par mil norr om staden är mindre utmanande för kräsmagade nordbor, särskilt nu när mässkartan fått monternumren utsatta. Förr fick besökarna orienterade med kompass och död räkning mellan de numrerade montrarna. Nummer på kartan kostade utställarna extra.

Bortom parkeringsplatserna skymtar Parisbäckenets bördiga fält, där vårkornkärnorna redan lågt snyggt placerade på fuktig botten. Det franska växtodlingsåret 2019 har startat, hur det ska sluta är mer spännande än en tv-såpa.

LÄS MER: Här är teknikreporterns SIMA-favoriter (LRF Premium)LÄS MER: 40 år gammal tröska gjorde comeback på SIMA-mässan 2019

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen