Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 26 december 2017

Gratis surf eller neutralt nät

Det pågår försök att sätta nätneutraliteten ur spel för att tjäna mer pengar. Det skriver Per Emgardsson, teknikredaktör, i veckans teknikkrönika.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Per Emgardsson.
Per Emgardsson.

Nätneutralitet betyder att all trafik på internet behandlas lika oavsett avsändare, innehåll, plattform eller mottagare. Nätleverantörer får inte blockera trafik. Redan på 1800-talet krävde USAs telegraflagar nätneutralitet.

Förespråkarna för nätneutralitet anser att internet servicemässigt ska vara allmännyttigt, till gagn för alla aktörer i samhället. Motståndarna menar att nätneutralitet i stället bromsar utveckling och lönsamhet. På ett nätneutralt internet kan inte kapitalstarka aktörer som Facebook eller Google köpa sig snabbare trafik på andra användares bekostnad eller bromsa dessas trafik.

I USA ska kongressen riva upp lagstiftningen om nätneutralitet. De som ville behålla lagstiftningen ansåg att nätneutraliteten är särskilt viktigt i de stora områden av USA som bara har en nätleverantör. Så kan det se ut även på svensk landsbygd. Men här skyddar sedan några år EUs lagstiftning. Den kräver nätneutralitet.

Trots det pågår försök att sätta nätneutraliteten ur spel för att tjäna mer pengar. I förvaltningsrätten strider Post- och telestyrelsen, PTS, med halvstatliga Telia om bolagets erbjudande att surfa gratis på utvalda sociala medier som Facebook är lagligt. När potten är slut styr ju Telia abonnentens hela trafik till några få företag.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen