Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 9 april 2018

Handelskriget drabbar sojabönder

Soja stiger i pris efter att amerikanska sojaodlande bönder som drabbats av kinesisk tull får ekonomisk stöttnig.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Björn Folkesson, råvaruexpert.
Björn Folkesson, råvaruexpert.

Mjölk. Stimulerat av uppgången på senaste Fonterraauktionen så gjorde terminssmöret ett riktigt ryck upp på Eurexbörsen. Priset på ett smörkontrakt är nu uppe på 5 400 euro och det är snubblande nära gamla all time high. Personligen tycker jag också att det är lite roligt att smör nu är dyrare än ”golf”. För inte alls länge sedan så såldes en golfbana i min närhet och marken skall nu bli åker igen och fodret som kommer att skördas på gamla golfbanan, kommer att gå till mjölkproduktion som sinom tid blir smör.

På Nya Zealand härjar nu en kreaturssjukdom som gjort att minst 20 000 nötkreatur har måst avlivas. Det är förstås tragiskt i sig självt men om det påverkar det aktuella mjölkpriset är tveksamt. Bortom allt tvivel står emellertid att trots handelskonflikt mellan USA och Kina så har smöret mer eller mindre ensamt stått emot den värdeminskning som drabbat soja, fläsk och majs. Det måste alltså finnas en faktisk oro hos köparna att smörtillvekningen nätt och jämnt hinner med efterfrågan. Stabilt mjölkpris eller rent av någon uppgång är i korten just nu. Sådant är behagligt att tänka på nu när gödningen skall ut på vallarna.

Macro. Upptrappningen av handelskriget mellan USA och Kina har nu drabbat de amerikanska bönderna. När Kina lade 25 procent tull på sojabönor från USA så kom det en reaktion från Washington. Trump meddelade att han tycker illa om att Kina skadar amerikanska bönder och han är beredd att diskutera subventioner till sojaodlarna för att hålla dem skadelösa. Det här var vissa republikaner tveksamma till eftersom de tror att flera andra länder kommer att starta egna subventionscirkusar.

För oss svenska bönder låter det ju närmast som en saga att bo och bruka i ett land där det finns en president som verkligen engagerar sig i jordbruksproduktionen på allvar! Här hemma får ju produktionen tappa hur mycket som helst bara diverse miljömål nås. Det var för inte länge sedan som Stefan Löfven ansåg att just jordbruk var det lämpligaste för EU att skära ned på, låt vara att Angela Merkel var skeptisk. Jämför också vilken väldig skillnad i snabbhet mellan Trumps beslutsamhet om riktiga stöd och vår Livsmedesutredning. Det skall sägas att nu på morgonen svensk tid så har sojan stigit markant och det är efter Vita husets åsiktsförklaring angående sojan.

Vete. Frostrisk i kombination med torka gör att det finns vissa farhågor för den amerikanska skörden. Priset stiger igen och bland annat därför antas många bönder vara beredda att så vårvete. På Matifbörsen har nu vete nått 170 euro per ton vilket gör att svenska odlarpriser borde ligga runt 1,40 kr per kilo. Vi är alltså i ett läge där vi har samma priser som i fjol – och mer kan komma. Det har redan börjat rulla på fälten och mer skall det bli!

Björn Folkesson, råvaruexpert

red@landlantbruk.se

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen